Hoivakodin valinta ikääntyneiden asumispalveluissa - Karlsson, Edi (2021)
Ikääntyneiden asumispalveluiden tarve on kasvanut voimakkaasti viime vuosien ajan. Samaan aikaan väestörakenteen on ennustettu muuttuvan merkittävällä tavalla seuraavien vuosikymmenien aikana. Kuntien omien asumispalveluiden rinnalle on kehittynyt yksityisten palvelutuottajien markkinat, jotka täydentävät kuntien omia asumispalveluita. Lisäksi markkinoilla toimii eri järjestöjä. Tässä tutkielmassa tutkitaan, mitkä tekijät ovat yhteydessä ikääntyneen asumispalveluyksikön valintaan. Tutkielmassa esitetään Suomen institutionaalinen kehys, jonka puitteissa palveluiden tilaajat ja tuottajat toimivat. Teoreettinen viitekehyskuvaa toimialalle ominaisia piirteitä ja pohjustaa tutkielmassa esitettävää empiiristä kirjallisuutta. Tutkielmaa varten on haastateltu 13 yksikön johtajaa, jotka työskentelevät ikääntyneiden palveluasumisessa. Lisäksi tutkielmassa hyödynnetään kyselyä, joka on lähetty yhden Suomessa toimivan yrityksen ikääntyneiden asumispalveluyksiköiden asukkaiden läheisille. Kyselyn perusteella tyypillisin hoivakodin valintaan yhteydessä oleva tekijä on ollut sijainti. Tutkielman pohjalta esitetään jatkotutkimusmahdollisuudeksi monipuolisempaa empiiristä tutkimusta asumispalveluiden valinnasta.