Automatisaatio Ylen verkkoartikkeleissa - Katajamäki, Pirita (2020)
Tutkielmani tavoitteena on tarkastella automatisaatiosta käytyä julkista keskustelua työelämästä ja sen muutoksesta. Mediassa on jo vuosikymmeniä käyty keskustelua teknologian vaikutuksesta työelämään. Nykytilannetta pidetään tutkimuksessa kuitenkin hyvin poikkeavana verrattuna aiempaan teknologiseen kehitykseen. On esitetty hyvin erilaisia arvioita siitä, miten automatisaatio ja sen kehittyminen tulee vaikuttamaan työllisyyteen ja työelämään. Osassa tutkimuksista automaation nähdään vähentävän ihmistyön hyödyntämistä merkittävästi, kun taas toisissa automaation arvioidaan lopulta lisäävän työvoiman tarvetta. Siksi tutkin, miten automatisaatiosta kirjoitetaan ja millaista kuvaa media siitä luo. Aineistonani käytän Ylen verkkoartikkeleita aikaväliltä 1.1.2016–1.1.2020. Käytin Ylen hakutoiminnossa hakusanaa ”automatisaatio”, ja rajasin aineistooni lopulta 20 artikkelia, jotka käsittelevät automatisaatiota työelämän näkökulmasta. Käytin aineistoni analysointiin diskurssianalyysia. Identifioin aineistostani neljä diskurssia, jotka ovat: resurssidiskurssi, vääjäämättömyyden diskurssi, vastakkainasettelun diskurssi ja vaaran diskurssi. Yle kirjoittaa näiden avulla automaatiosta yhtäältä hyödynnettävänä resurssina tavoitteiden saavuttamiseen ja toisaalta itsestään leviävänä ilmiönä. Automaatiota kuvaillaan suhteessa ihmiseen ja sen tuomasta muutoksesta pelotellaan voimakkaasti tunteisiin vetoavia ilmaisuja käyttäen.