Etäteknologiaa sisältävän sydänkuntoutuksen vaikuttavuus sepelvaltimotautikuntoutujien biopsykososiaalisiin tekijöihin - Sinkkonen, Essi (2021)
Sepelvaltimotauti on yleinen väestön terveyteen ja kuolleisuuteen vaikuttava sairaus, joka näyttäytyy sitä sairastavan henkilön elämässä biopsykososiaalisena kokonaisuutena. Vaikuttavuudestaan huolimatta sydänkuntoutus on silti alihyödynnettyä. Teknologisten ratkaisujen käyttö taas on lisääntynyt sosiaali- ja terveysalalla. Tämä pro gradu-tutkielma koostuu kahdesta osasta. Kirjallisuuskatsauksessa kartoitettiin aiempaa tutkimustietoa etäteknologiaa sisältävän sydänkuntoutuksen vaikuttavuudesta sepelvaltimotautikuntoutujien psyykkiseen hyvinvointiin, kestävyyskuntoon ja elämänlaatuun. Artikkelikäsikirjoituksessa raportoidaan tuloksia CRT-tutkimuksesta, jossa selvitettiin etäteknologiaa sisältävän sydänkuntoutuksen tuomaa lisäarvoa sepelvaltimotautikuntoutujien masennusoireisiin, hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoon ja sosiaaliseen elämänlaatuun verrattuna tavanomaiseen sydänkuntoutukseen, jossa etäteknologiaa ei käytetty. Lisäksi kartoitettiin intervention aikaisia muutoksia selittäviä tekijöitä.