Psyykkiset traumat ja musiikkiterapia - Holopainen, Leena (2021)
Tutkimuksen teemana on psyykkisen trauman hoito musiikkiterapiassa. Tutkimuksen tavoite on toteuttaa katsaus vuosien 2017-2021 aikana tehtyihin aihepiirin tutkimuksiin. Tutkimuksen tutkimuskysymykset ovat seuraavat: millaista tuoretta tutkimusta traumojen hoidosta musiikkiterapialla löytyy? Millaisia musiikkiterapeuttisia menetelmiä traumojen hoidossa voi hyödyntää? Ja millaisia hoidollisia tavoitteita niillä tavoitellaan? Tutkimukseen on valikoitunut erilaisten kriteereiden kautta 11 tutkimusartikkelia. Aineistoon valitut tutkimukset on jaoteltavissa hoidollisiin, casetutkimuksiin ja haastattelututkimuksiin. Tutkimusten asiakaskohderyhmät traumataustojen osalta ovat sotatraumatisoituneet, orjuudessa traumatisoituneet, lapsuuden ihmissuhteissa traumatisoituneet sekä osassa tutkimuksia traumataustaa ei oltu määritelty. Sota- ja orjuustraumoissa on molemmissa kyse yhteisöllisistä traumoista. Tutkimusten musiikkiterapian trauman hoidon tavoitteet on jaettu kolmeen kategoriaan: psyykkisen eheytymisen tavoitteet, taitoihin liittyvät tavoitteet ja terapeuttisen vuorovaikutuksen tavoitteet. Psyykkisen eheytymisen tavoitteet liittyvät traumaoireiden vähentämiseen, trauman kohtaamiseen ja tunteiden läpielämiseen sekä trauman integroimiseen. Taitoihin liittyvät tavoitteet ovat vireystilan säätelytaidot, stressihallintataidot, vanhemmuus- ja ihmissuhdetaidot. Terapeuttiseen vuorovaikutukseen liittyvät tavoitteet liittyvät asiakkaan turvallisuuden tunteen lisäämiseen, vuorovaikutuksellisiin perustarpeisiin vastaamiseen sekä asiakkaan oman itsen kokemuksen vahvistamiseen. Musiikkiterapian trauman hoidon työtavat on jaettu kolmeen kategoriaan: perusmenetelmiin, erityishoito-ohjelmiin sekä trauman integroinnin vaiheisiin kytkettyihin työtapoihin. Perusmenetelmät ovat laulaminen, laulujen ja musiikin kuuntelu, lyriikat, itse valittu musiikki, soittaminen, yhteissoitto, rytmi ja musiikillinen esiintyminen. Erityishoito-ohjelmat ovat NicoE, GIM (guided imagery and music), TIM (trauma-focused music and imagery) sekä Tuning relation ships with music. Trauman integroinnin vaiheeseen kytketyt menetelmät ovat musiikkiterapian perusmenetelmiä, joita käytetään tietoisesti trauman integroinnin eri vaiheissa: keho-, tapahtuma- ja elämäntarinaintegraation vaiheissa.