Kokemusasiantuntija tukena muutosmatkalla : palautteenanto verkkopohjaisessa elämäntapamuutosinterventiossa - Lehikoinen, Mari (2021)
Elämäntapojen muuttaminen tunnetaan haastavana prosessina, johon tarvitaan riittäviä voimavaroja, tukea ja seurantaa. Verkkopohjaisilla elämäntapamuutosinterventioilla, joissa on käytetty muutosta tukevia tekniikoita kuten omaseurantaa, tavoitteen asettamista ja palautteenantoa, on saavutettu positiivisia tuloksia liikunta-aktiivisuudessa ja painonpudotuksessa. Räätälöityä palautetta ja sosiaalista tukea sisältävillä verkkointerventioilla on onnistuttu lisäämään myös käyttäytymistä vahvistavia taustatekijöitä kuten pystyvyyden tunnetta ja motivoitumista omasta terveydestä huolehtimiseen. Verkkointerventioita on perinteisesti toteutettu terveydenhuollon ammattilaisten ohjaamina, mutta myös kokemusasiantuntija-tuettujen interventioiden määrä on viime vuosina lisääntynyt. Kokemusasiantuntijoiden antamalla tuella on havaittu olevan yhteys parempaan sitoutumiseen ja aktiivisuuteen interventiossa. Samantaustaisuutensa vuoksi kokemusasiantuntijan mukanaolo on lisännyt myös luottamusta ja uskottavuutta interventioon. Tämän tutkimuksen tarkoituksen on kuvata, millaista on kokemusasiantuntijan antama palaute verkkopohjaisessa elämäntapamuutosinterventiossa ylipainoisten aikuisten kirjoittamista verkkopohdintatehtävistä. Pohdintatehtävissä käsitellään elämäntapamuutoksessa onnistumisia ja sudenkuoppia. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin toteuttamaa kaksivuotista Muutosmatka-tutkimushanketta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Pohdintatehtävistä annetut palautteet sisälsivät kannustavaa, tietoa jakavaa, neuvoja antavaa, toimintaan kehottavaa, kysyvää, vertaistukea tarjoavaa, vahvistavaa, muihin vertaavaa sekä empatiaa ja myötätuntoa osoittavaa palautetta. Molemmissa pohdintatehtävissä tyypillisimmin annettu palaute oli muutostavoitteeseen kohdistuvaa, kannustavaa palautetta. Palautteissa tunnusomaisia piirteitä olivat myös ”pienin askelin” etenemiseen sekä konkreettisuuteen ja realistisuuteen kannustaminen muutosten tekemisessä. Onnistumisiin liittyvistä tehtävistä annetuissa palautteissa korostuivat liikuntaan- ja ravintoon liittyvän tiedon jakaminen ja neuvojen antaminen. Epäonnistumisten (sudenkuopat) yhteydessä yleisimmät palautesisällöt olivat ravintoon ja muutoskäyttäytymiseen liittyvä tiedon jakaminen sekä vertaistuen antaminen. Tulokset osoittavat, että kokemusasiantuntijoiden antamat palautteet ovat sisällöltään monipuolisia, elämäntapamuutosta tukevia palautteita, joissa ilmenee tiedollista, sosiaalista ja muutokseen liittyviin osatekijöihin (motivaatio, pystyvyys) kohdistuvaa tuen antamista