Ulkojalan voimantuoton vaikutus käännöksen aikaiseen laskunopeuteen ja laskulinjan pituuteen suurpujottelussa - Hellman, Ellen (2021)
Alppihiihto on yksi maailman harrastetuimmista talviurheilulajeista, jossa biomekaniikka on ratkaiseva tekijä. Viime vuosien aikana tapahtunut teknologian kehittyminen on helpottanut suoritusten analysointia ja lisännyt tietämystä eri lajien teknisistä muuttujista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ulkojalan voimantuoton yhteyksiä käännöksen aikaiseen laskunopeuteen sekä tutkia, onko käännöksen aikana tuotetuilla voimilla yhteyttä käännöksen linjan pituuteen. Lisäksi tutkittiin, onko painekeskipisteellä vaikutusta käännöksen linjaan ja nopeuteen. Tutkimukseen osallistui 10 Ruka-Vuokatti-urheiluakatemian urheilijaa (Rukan alppikoulu, ikä 17 ± 2). Tutkimuksessa koehenkilöt laskivat FIS:n sääntöjen mukaisella suurpujotteluradalla. Käännöksen aikaisia ulkojalan paineita mitattiin monoihin laitettavilla painepohjallisilla ja nopeutta sekä linjaa laskupuvun päälle sijoitettavan tarkkuus-GPS-laitteen avulla. Lisäksi kaikki laskut videoitiin. Laskusta määritettiin kuusi käännöstä, kaksi jyrkältä (33°), kaksi keskijyrkältä (22°) ja kaksi loivalta (11,5°). Jokaisesta käännöksestä määritettiin käännöksen vaiheet videon perusteella. Saatu data keskiarvoistettiin. Aineiston normaalijakauma tarkistettiin Shapiro- Wilkin testillä ja korrelaatioanalyysit tehtiin käyttäen Pearsonin korrelaatiokerrointa. Tilastollisen merkitsevyyden rajana käytettiin p<0.05. Ulkojalan paineilla ja käännöksen aikaisella keskinopeudella havaittiin olevan tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota jyrkällä. Loivalla ja keskijyrkällä tilastollisesi merkitsevää korrelaatiota paineiden ja keskinopeuden välillä ei havaittu. Ulostulonopeuden ja paineiden välillä havaittiin tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota kaikilla jyrkkyyksillä. Tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota paineiden, sekä keskinopeuden että ulostulonopeuden välillä havaittiin myös jokaisella jyrkkyydellä, kun käännöksiä tarkasteltiin yksittäin. Ulkojalan paineiden ajoi- tus ja suuruus eivät vaikuttaneet käännöksen aikaiseen linjan pituuteen millään jyrkkyydellä. Painekeskipisteen sijainti eteen-taakse-suunnassa ei vaikuttanut käännöksen aikaiseen keski- nopeuteen, ulostulonopeuteen eikä linjan pituuteen. Tilastollisesti merkitsevää negatiivista korrelaatiota painekeskipisteen ja käännöksen aikaisen keskinopeuden sekä ulostulonopeuden kanssa havaittiin kuitenkin sivuttaissuunnassa keskijyrkällä ja linjan pituuden kanssa loivalla. Tulokset olivat suhteellisen linjassa aikaisemmin tehtyjen tutkimusten kanssa. Tuloksia ja menetelmiä voidaan mahdollisesti hyödyntää käytännön valmennuksessa, loukkaantumisten ennaltaehkäisemisessä sekä välineiden kehittämisessä.