Vapaussota, luokkasota ja kansalaissota vapauttamisen ja puolustautumisen puheenparsina : sisällissotakäsitteellistyksien politologinen luenta - Kivilahti, Eerik (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Suomen sisällissotaa koskevien käsitteellistyksien, kuten vapaussodan, luokkasodan ja kansalaissodan merkitystä näkökulmasta, jossa nämä käsitteellistykset ymmärretään sellaisina poliittisten toimijain puhetekojen avulla suoritettuina poliittisina operaatioina, joissa kieltä käytetään pääasiallisena resurssina tiettyjen poliittisesti virittyneiden argumenttien ajamiseen. Tarkoitus on tällä tavoin sekä ymmärtää paremmin sisällissodan tapahtumahistoriaa sitä politologisesti samalla selittäen, osallistua politiikan ja sen tutkimuksen luonnetta koskevaan debattiin että osoittaa tietyn teoria- ja metodologiakattauksen sovellettavuus sellaiseen sisällissotatutkimukseen, jota voidaan luonnehtia historialliseksi lingvistiseksi politologiaksi. Tutkielman kohteena on ensi sijassa akateeminen, tarkemmin valtiotieteellinen yhteisö ja yleisö, mutta myös laajempi humanististen tieteiden piirissä toimiva yleisö, kuten tutkielmani tieteidenvälisyys osoittaa. Aiheen yhteiskunnallisen merkityksellisyyden ja kiinnostavuuden vuoksi se soveltuu hyvin myös laajemmalle yleisölle. Tutkimusmenetelmäni kytkeytyvät valitsemaani teoriaan: hyödynnän käsitehistoriallista tutkimusotetta kera politologis-filosofisen käsiteapparaatin, jossa pääosaa näyttelevät J.L Austinin puheaktiteoria ja Kari Palosen politiikan aspektiteoria. Tutkimusmenetelmäni ja teoriani sitoutuvat laajemmin sosiaalisen konstruktionismin taustaoletuksiin, joiden mukaan sosiaalinen todellisuutemme rakentuu kielellisessä ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Aineisto on menetelmän huomioon ottaen luontevasti historiallista, sisällissotaa käsittelevää sanomalehdistöä ja muuta aikalaiskeskustelua.