Value co-creation and co-destruction in identity and access management service platform : case study - Krats, Henri (2021)
Pro gradu tutkielmassa tutkittiin arvon yhteisluontia ja yhteistuhoutumista identiteetin ja pääsynhallinnan palvelualustassa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena identiteetin ja pääsynhallinnan palvelualustan kehitysprojektiin. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää miten arvon yhteisluonti ja yhteistuhoaminen tapahtuvat kohdejärjestelmässä. Lisäksi tavoitteena oli ymmärtää miten arvon yhteisluonti mahdollistetaan samalla pienentäen todennäköisyyttä arvon yhteistuhoutumiselle. Näiden tavoitteiden tarkoituksena oli myötävaikuttaa kohdejärjestelmän kehittämiseen tuottamalla näkemyksiä potentiaalisista hyödyistä ja riskeistä. Tutkimuksen teoreettinen tausta pohjautui digitaalisiin alustoihin sekä palvelulähtöiseen logiikkaan. Tutkimuksessa hyödynnettiin erillisiä viitekehyksiä sekä arvon yhteisluonnille että yhteistuhoamiselle, ja näitä käytettiin työkaluna ilmiöiden tutkimisessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Empiirinen osuus koostui 10 puolistrukturoidusta teemahaastattelusta kohdejärjestelmän potentiaalisille sidosryhmäosapuolille. Hankittu tutkimusaineisto analysoitiin käyttäen teorialähtöistä sisällönanalyysia. Analyysin lopputuloksena haastatteluaineistosta tunnistettiin 26 erillistä ala-teemaa sekä 9 teemaa. Tulokset osoittavat, että arvon yhteisluonti on riippuvaista sekä kontekstista että toimijan henkilökohtaisista tavoitteista ja tarpeista. Kontekstin havaittiin olevan moniulotteinen. Yhteistyö ja resurssien integrointiprosessi eri toimijoiden välillä todettiin keskeiseksi elementiksi arvon yhteisluonnin prosessissa. Arvon yhteisluonti ja yhteistuhoaminen tunnistettiin tapahtuvan samanaikaisesti ja riippuen siitä, kuinka resurssien integrointi ja yhteistoiminta onnistuvat. Toimijoiden välisen yhteistyön mahdollistamisen havaittiin lieventävän mahdollisuutta arvon yhteistuhoutumiseen. Sekä arvon yhteisluonnin että yhteistuhoamisen prosessit kohdejärjestelmässä tunnistettiin monimutkaisiksi useasta eri näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset vahvistivat ja laajensivat aiempaa tutkimusta arvon yhteisluonnista ja yhteistuhoamisesta. Tutkimuksessa esiteltiin käytännöllisiä näkemyksiä ja suunnitteluperiaatteita kohdejärjestelmäprojektia varten.