Organisaation tunneilmasto ja työn imu - Hänninen, Mimmu (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin keskisuuren teknisen alan organisaation tunneilmastoa ja työn imua. Tutkimuksessa selvitettiin, millaista tunneilmastoa ja työn imua vastaajat raportoivat. Lisäksi tutkittiin, olivatko sukupuoli, asema organisaatiossa tai työn imu yhteydessä tunneilmastoon. Tutkimuksessa käytettiin Jyväskylän yliopiston Tunnetoimijuus organisaation muutoksessa (TUNTO) -hankkeessa kerättyä kyselyaineiston osa-aineistoa (N=138). Hankkeessa kehitettiin tunteiden tunnistamiseen ja niiden hyödyntämiseen liittyvää tunneinterventiota, johon osallistui keskisuuren teknisen alan organisaation työntekijöitä syksyllä 2018. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä. Käytetyt mittarit olivat TUNTO-hankkeessa kehitetty tunneilmastoa mittaavaa kysely sekä UWES-3-mittari, jonka avulla tutkittiin työn imua. Aineistoa analysoitiin määrällisillä menetelmillä, käyttäen monimuuttujaista lineaarista regressioanalyysia. Keskeisinä tuloksina havaittiin, että vastaajat raportoivat keskiarvoa alhaisempaa tunneilmastoa. Erityisesti rakentava keskustelu tunteista työpaikalla koettiin keskimääräistä heikommaksi. Työn imun keskiarvo oli vastaavia suomalaistutkimuksia korkeampi, omistautumisen ollessa erityisen vahvaa. Työn imun todettiin olevan yhteydessä tunneilmastoon, etenkin omistautuminen nousi tilastollisesti merkitseväksi osatekijäksi. Asema organisaatiossa tai sukupuoli ei ollut yhteydessä tunneilmastoon. Tulokset vahvistivat aiempaa tutkimustietoa työn imusta ja sen osa-alueista. Tunneilmastoa on tällä mittarilla tutkittu vasta vähän Suomessa, joten vertailukohtaa aikaisempiin tutkimuksiin ei ole. Tutkimus antaa kuitenkin lähtökohdan jatkoselvityksille niin tunneilmastosta kuin työn imusta.