Verkkoon kytkettyjen IoT-laitteiden tietoturvaongelmat - Toropainen, Minttu (2021)
Esineiden internet eli IoT (Internet of Things) on kasvanut viime vuosina yhä laaja-alaisemmin eri aloilla. IoT-laitteita käytetään nykyisin niin terveydenhuollossa kuin älykaupungeissakin. Kuitenkin myös kotioloissa käytettävät IoT-laitteet ovat lisääntyneet merkittävästi. Verkkoihin kytketyt laitteet ovat tuoneet tavallisten käyttäjien ulottuville kehittyneitä, hyödyllisiä ja älykkäitä palveluita. Kuitenkin yksityisyydensuoja ja IoT-laitteiden haavoittuvuudet ovat nousseet pinnalle tehdyissä tutkimuksissa. Tässä tutkielmassa perehdyn tarkemmin tietoturvaongelmiin sekä siihen, kuinka näiltä ongelmilta tulisi suojautua. Tutkimuksen keskeinen osa-alue on tietoturvaongelmat eri ympäristöissä. Tällä tarkoitetaan IoT-laitteiden sovelluskerrosten arkkitehtuuria, teknisiä haasteita sekä muita yleisiä riskejä, joita laitteiden käyttöön liittyy. Tietoturvaongelmat voivat aiheuttaa vakavia seurauksia käyttäjän yksityisyydensuojan rikkoutumiseen. Tämän vuoksi paneudun tässä tutkielmassa lisäksi siihen, millaisia suojaustapoja voidaan hyödyntää riskien välttämiseksi. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisena kirjallisuuskatsauksena ja sen tärkeimmät tukimuskysymykset ovat: ”Millaisia tietoturvariskejä IoT-laitteet pitävät sisällään?” ja ”Miten näiltä riskeiltä tulisi suojautua?”. Tutkiessani erilaisia tietoturvariskejä kävi ilmi, että riskit ovat hyvin monitasoisia. Osa riskeistä nivoutui selkeästi käyttäjän huolimattomuuteen tai välinpitämättömyyteen. Huomattava osa tunnistetuista tietoturvariskeistä ja -haavoittuvuuksista liittyi kuitenkin IoT-arkkitehtuurin eri kerroksissa esiintyviin ongelmiin. Näiden tunnistettujen riskien tietoturvahaasteet eivät kuitenkaan olleet ainoa ongelma. Laitteiden turvallisuuden takaamiseksi myös laitevalmistajien aktiivisella toiminnalla on suuri merkitys turvallisuuden parantamiseksi. Tutkielman toisessa pääteemassa eli suojaamisen parantamisessa nousi esiin laitevalmistajien vastuu myydyistä IoT-laitteista. Tähän ei kuitenkaan yksistään kannata nojautua, vaan myös käyttäjien tavat ja osaaminen huolehtia laitteidensa suojaamisesta ja tietoturvasta on tärkeässä asemassa tietojen väärinkäyttämisen ehkäisyssä. Näiden kahden suojaamistavan yhdistämisellä on parhaat edellytykset laitteiden tietoturvalliseen käyttöön. Tämän tutkimuksen tuloksena on, että nykyisellään olevat IoT-laitteet vaativat parempaa suojaustasoa, vaikka resursseja tälle ei vielä ole. Jatkuvat teknologian muutokset tuovat lisähaasteita niin laitevalmistajille, käyttäjille kuin lainsäädännöllekin.