Rikollinen kaupankäynti Tor-verkon suomenkielisissä piilopalveluissa - Ruotsalainen, Mikko (2021)
Tutkimuksessa kartoitettiin Tor-verkon suomenkielisissä piilopalveluissa tapahtuvaa kaupankäyntiä ja selvitettiin, millaisella omaisuudella piilopalveluissa käydään kauppaa. Tutkimuksen kohteena olivat syksyllä 2021 toiminnassa olleet suomenkieliset Tor-verkon kauppapaikat, Spurdomarket ja Rautatieasema. Tutkimus toteutettiin tallentamalla rajattu osa kohdesivustojen sisällöstä, minkä jälkeen kerättyä aineistoa käsiteltiin sekä laadullisen että määrällisen sisällönanalyysin keinoin. Kerätyn aineiston luokitteluun sovellettiin aiemmin kehitettyä Tor-use Motivation Model -menetelmää, jossa aineisto luokitellaan 14 eri kategoriaan sisältönsä perusteella. Tutkimuksen tuloksena todettiin, että selvästi suurin osa kaupiteltavasta omaisuudesta oli huumaus- tai lääkeaineita. Toiseksi suurimmaksi omaisuusluokaksi nousi aseet. Yhdessä kaksi suurinta kategoriaa muodostivat yli 94 prosentin osuuden koko tutkimusaineistosta, muiden kategorioiden osuuksien jäädessä huomattavan pieneksi. Tutkimuksen toissijaisena tavoitteena oli verrata tuloksia aikaisempien, kansainvälisten tutkimusten tuloksiin. Vertailua vaikeutti saatavilla olevan verrokkiaineiston kohtalaisen pieni määrä sekä osittainen vastaamattomuus käytetyn luokittelumenetelmän kanssa. Merkittävimmiksi eroiksi tutkimusaineiston ja verrokkitutkimusten välillä nousivat huumaus- ja lääkeaineiden sekä aseiden selvästi korostunut määrä tutkimusaineistossa sekä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja muuhun laittomaan pornografiaan liittyvän sisällön lähes täydellinen puuttuminen tutkimusaineistosta.