Tiedolla johtaminen suomalaisissa kiertotalouden yrityksissä - Salonen, Teemu (2021)
Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää kiertotalouden toimialalla toimivien suomalaisten PK-sektorin yritysten tiedolla johtamisen nykytilaa ja kypsyysastetta. Tiedolla johtamisella pyritään organisaatioissa hyödyntämään organisaation hallinnoimaa tietoa päätöksenteon tukena. Tiedolla johtamista tarkasteltiin kirjallisuuden osalta tietojohtamisen kypsyysmallien näkökulmasta, joiden avulla yrityksille pyritään tarjoamaan kuva tiedolla johtamisen nykytilasta, ja mahdollisesti hahmottaa myös organisaation tavoitteita tiedolla johtamisen eri osa-alueilla. Kirjallisuuskatsauksessa vertailtiin useita tietojohtamisen kypsyysmalleja, ja tutkimuksen empiirinen tutkimus toteutettiin yhdistämällä kahden kypsyysmallin komponentteja, jotka täydensivät yhdessä tutkimuksen tavoitetta. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna. Tutkimukseen osallistui neljä kiertotalouden sektorin yritystä, joista kolme oli jätehuollon yrityksiä ja yksi valmistavan teollisuuden yritys. Yrityksistä haastateltiin kahta toimitusjohtajaa ja kahta talousjohtajaa. Haastattelut koostuivat kolmesta teemasta: datasta ja arkkitehtuurista, kulttuurista ja rooleista, sekä visiosta ja strategiasta. Tuloksia tarkasteltiin teemakohtaisesti, ja tulokset osoittivat, että haastateltavissa yrityksissä ja toimialalla oli hyvin paljon samankaltaisuuksia tiedolla johtamisen tavoitteiden, menetelmien ja tiedon analysoinnin osalta. Tutkimus tarjoaa myös pohjan kiertotalouden toimialan yritysten tiedolla johtamisen kypsyystason arvioinnille. Tutkielma ja tutkimus tehtiin yhteistyössä Pengon Oy:n kanssa.