Minä näytöllä : dramaturginen lähestymistapa videovälitteiseen teknostressiin - Jokiranta, Suvi (2021)
COVID-19 pandemian myötä monissa organisaatioissa on siirrytty tekemään etätyötä. Etätyön myötä vuorovaikutus on siirtynyt fyysisestä vuorovaikutuksesta yhä enemmän teknologiaväliteiseksi, kun neuvottelut pidetään käyttäen erilaisia etätyösovelluksia. Etenkin videokonferenssit ovat aiheuttaneet yksilöille jännitystä esiintymisestä sekä lisääntyneen IT:n käytön vuoksi myös teknologiasta aiheutuvaa stressiä eli teknostressiä. Etätyön johdosta yksilö voi kokea videoyhteyden välityksellä esiintymisstressiä eri tavoin kuin sitä koettaisiin fyysisesti samassa tilassa tapahtuvissa neuvotteluissa. Tässä pro gradu- työssä tarkastellaan sitä, kuinka etätyöhön liittyvää teknostressiä voidaan käsitteellistää, tutkia ja ymmärtää esiintymiseen liittyvien teoreettisten käsitteiden avulla. Lisäksi tutkitaan, millaisia stressin lievennyskeinoja etätyöstä aiheutuvaan stressiin on syntynyt ja miten niitä voidaan ymmärtää esiintymiskontekstin kautta. Taustateoriana toimii teknostressin käsitteistön lisäksi Erving Goffmanin (1959) klassinen tutkimus ihmisten sosiaalisista rooleista ja itsensä esittämisestä. Goffmanin teoria pohjautuu dramaturgiaan ja teoriassa väitetään, että ihminen esittää jatkuvasti itseään eri tilanteisiin sopivissa rooleissa. Tämä dramaturginen viitekehys tarjoaa mahdollisuuden tarkastella etätyöhön liittyvää esiintymistä ja siihen liittyviä stressitekijöitä uudella tavalla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen empiirisessä osiossa tarkastellaan keskustelufoorumeille kirjoitettuja kommentteja etätyöstä, joita analysoidaan sisällönanalyysin keinoin.