Fulfilling gaming experience without being fully immersed - Koskinen, Laura (2021)
Immersio on olennainen elementti videopelien kontekstissa. Immersiota on tutkittu jo lähes kaksi vuosikymmentä, mutta se on käsitteenä silti hajanainen. Muut käsitteet, kuten flow ja läsnäolo, jakavat joitakin piirteitä immersion kanssa ja ovat vahvasti immersion taustavaikuttajina. Immersio on todettu tärkeäksi elementiksi pelikokemuksen kannalta. Immersion ja pelikokemuksen mittaamiseen on olemassa muutamia työkaluja. Yhdellä näistä on voitu todeta immersion olevan vahvempi The Elder Scrolls V: Skyrimiä pelatessa ensimmäisen persoonan perspektiivistä. Skyrim on peli, jota pelaaja voi itse valita pelaavansa ensimmäisen tai kolmannen persoonan perspektiivistä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan immersiota ja pelikokemusta Skyrimissä. Empiirisessä tutkimuksessa 10 osallistujaa vastasivat alkukyselyyn, jonka jälkeen he pelasivat Skyrimiä vähemmän käyttämästään kuvakulmasta, joka määräytyi alkukyselyn vastausten perusteella. Noin 15 – 20 minuutin mittaisen pelisession jälkeen haastateltavat täyttivät jälkikyselyn, joka koostui immersiokyselystä (IEQ) sekä pelikokemuskyselyn (GEQ) pelin jälkeisestä moduulista. Tämän jälkeen osallistujia haastateltiin puolistrukturoidulla haastattelulla. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pelaaja voi kokea positiivisen pelikokemuksen olematta täysin immersoitunut, pelatessaan Skyrimiä vähemmän käyttämästään kameraperspektiivistä.