Affordanssien soveltaminen ja tulkinta dynaamisten videopelien kontekstissa - Hautaoja, Toni (2021)
Videopelit ohjaavat pelaajia intuitiivisesti monin eri tavoin tärkeitä päämääriä kohti käyttäen apunaan niin kutsuttuja merkitsijöitä ja affordansseja. Lähtökohtana molemmille elementeille on vailla eksplisiittistä ohjeistusta pyrkiä antamaan informaatiota ja indikoida pelaajille erilaisista käyttötapauksista, -tavoista ja mahdollisuuksista. Videopeleille ominaiset merkitsijät ja affordanssit ovat vuosien saatossa vakiintuneet pelaajien keskuudessa monilta osin, mutta erilaisia näkemyksiä tältäkin saralta löytyy. Tässä pro gradu -tutkielmassa käsitellään jatkuvasti suosiotaan kasvattavien videopelien kontekstissa erityylisten merkitsijöiden ja affordanssien havainnointia, tarkastelua, tulkintaa sekä käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta eri tasoiset pelaajaryhmät huomioon ottaen. Tutkielma koostuu kahdesta erillisestä käyttäjätutkimuksesta, joista ensimmäisessä pelaajastatusryhmien havainnointia vertailtiin erilaisten symbolien sekä video- ja äänileikkeiden tunnistamiseen liittyvissä tehtävissä. Toisessa tutkimuksessa koehenkilöt pelasivat lyhyen kohtauksen Inside-nimisestä videopelistä, jonka visuaalisia vihjeitä, merkitsijöitä, affordansseja sekä niiden toteutusta arvioitiin aineistodatan ja argumentoivan suunnittelun avulla. Tulokset antavat olettaa, että säännöllisemmin pelaavat henkilöt omaavat selvästi vahvemmat lähtökohdat pelimaailman sanattoman kielen tulkitsemiseen, mutta tutkimuksen varjossa tämä ei selity kuitenkaan pelkällä aiemmalla pelikokemuksella tietystä pelistä, vaan useammin pelaavien sisäisesti oppimalla kyvyllä arvioida tietyntyyppistä pelikontekstisidonnaista dataa paremmin. Tämän lisäksi huomattiin, kuinka affordansseista voidaan tehdä näkyvämpiä ja helpommin tulkittavia esimerkiksi muokkaamalla niiden visuaalisia attribuutteja, kuten värejä ja kontrastia. Tutkielma antaa vihiä affordanssien ja merkitsijöiden suunnitteluun eritasoiset pelaajaryhmät huomioiden sekä jatkotutkimusaiheita muun muassa tutkimusmetodina käytettyyn prospektiiviseen ääneenajatteluun liittyen.