A search for responsibility in algorithmic management on food-delivery platforms - Hyvönen, Soili (2021)
Tässä pro gradu työssä tutkitaan kokemuksia Wolt Enterprises Oy:n algoritmijohtamisjärjestelmästä, jotta voidaan ymmärtää, että millaisia vastuullisuuteen liittyviä haasteita siihen sisältyy. Tutkimus on osa algoritmijohtamisen tutkimusta ja aihetta lähestytään tekoälyn ja algoritmien kautta. Algoritmijohtamisella tarkoitetaan sosioteknistä käsitettä, joka viittaa ihmisten ja tietokoneen muuttuvaan suhteeseen organisaatiossa (Jarrahi et al. 2021, 4). Keskustelu on rajattu algoritmijohtamiseen alustatalouden ruuankuljetusyrityksissä. Vastuullista algoritmijohtamista lähestytään etiikan, vastuullisen johtamisen ja tekoälyn etiikan käsittelyn kautta. Se määritellään ottamalla huomioon päätöksenteon lainsäädännöllinen, sosiaalimoraalinen ja henkilökohtainen taso (Tasioulas 2019, 53) ja että ihmisiä johdetaan tavalla, joka on eettisesti kestävää johdettavia kohtaan. Kirjallisuudessa mainitaan monia vastuullisuuteen liittyviä haasteita, jotka alustataloudessa toimivien yritysten tulisi ottaa vakavasti.