Musiikkiterapian mahdollisuudet syöpäkivun hoidossa : integroiva kirjallisuuskatsaus - Hakulinen, Tanja (2021)
Syöpä on kansanterveydellisesti merkittävä sairaus, joka johtuu liiallisesta maligniksi muuntuneiden solujen kasvusta ja leviämisestä. Syöpää sairastava voi kärsiä merkittävistä syövän aiheuttamista kivuista. Musiikkiterapia on terapeuttista työskentelyä, jossa keskiössä on potilaan voinnin edistäminen monipuolisin musiikin käytön keinoin. Musiikkiterapeuttista lähestymistapaa on käytetty myös syöpää sairastavien ihmisten voinnin kohentamiseen. Tässä tutkimuksessani tarkastelen musiikkiterapeuttisten interventioiden vaikutusta syöpäpotilaan vointiin integroivan kirjallisuuskatsauksen menetelmin: Käsittelen tutkielmassani katsauksena tutkimusten tuottamaa tietoutta siitä, millaisia vaikutuksia musiikkiterapialla on syöpää sairastavien ihmisten kokemuksiin. Erityisenä painopisteenä tutkimuksessani on musiikkiterapian vaikutukset syöpäkivun kokemiseen. Musiikkiterapian vaikutukset ovat vähäiset edenneen syöpäkivun hoidossa, ja vaikutus välittyy psykologisten vaikutusten kautta kivun lievittymisenä. Tutkimuksissa, joissa vaikutusta on esiintynyt, vaikutusta on havaittu negatiivisen mielialan vähentymisen, emotionaalisen stressin ja väsymyksen vähenemisen ja psykologisen vireen kasvamisen välittäminä. Osassa tutkimuksista musiikkiterapialla ei ole saatu aikaan tilastollisesti merkitsevää myönteistä vaikutusta syöpäkipuun, ja siten tutkimustulokset ovat osin ristiriitaiset musiikkiterapian tuottamien myönteisten kivunlievityksen vaikutuksen olemassaolon suhteen.