9. -luokkalaisten oppilaiden ajatuksia ja kokemuksia jännittämisestä liikuntatunneilla - Koponen, Anne (2021)
Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia 9. -luokkalaisten oppilaiden ajatuksia ja kokemuksia jännittämisestä liikuntatunneilla. Tutkielman tarkoituksena oli aluksi selvittää, miten oppilaat kuvailevat yleisesti jännittämisen tunnetta. Tämän lisäksi tutkielmassa tutkittiin, millaiset asiat ja tilanteet mahdollisesti aiheuttavat jännittämisen tunteita oppilailla liikuntatunneilla, ja miten jännittämistä voisi vähentää liikuntatuntien aikana. Tämä tutkielma syventävää tietoa tunteiden merkityksestä oppilaan kokemukseen liikuntatunneilla jännittämisen tunteen näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka lähestymistapana toimi fenomenologis-hermeneuttinen viitekehys. Tutkielmaan osallistui yhteensä 31 oppilasta yhdestä itäsuomalaisesta koulusta. Tutkielman aineisto kerättiin paperisella kyselylomakkeella kahdesta eri liikuntaryhmästä. Kerätty aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tulosten perusteella noin kolmasosa vastaajista koki jännittävänsä liikuntatunneilla. Oppilaat kuvailivat vastauksissaan jännittämisen tunnetta fysiologisten muutosten, tilannesidonnaisuuden ja kokemuksen erilaisuuden näkökulmista. Sisällönanalyysissä muodostuneen luokittelun mukaan asioita ja tilanteita, jotka aiheuttivat oppilaille jännittämisen tunteita liikuntatunneilla, olivat epäonnistuminen, luokkatoverit ja oma keho. Oppilaat kuvailivat vastauksissaan myös erilaisia keinoja, joiden avulla jännittämistä voisi vähentää liikuntatunneilla. Aineistosta muodostui kolme pääluokkaa, jotka olivat ilmapiirin kehittäminen liikuntatunnilla, vaikuttamisen mahdollisuudet tunnilla ja yksilön omat keinot. Kolmen pääluokan lisäksi aineistosta muodostui yksi muut -luokka. Tutkielman aineistosta nousi esille myös ei-jännittäjien kokemuksia. Oppilaat kuvailivat vastauksissaan syitä sille, miksi he eivät kokeneet jännittävänsä liikuntatunneilla. Aineiston analyysissä muodostuneet pääluokat olivat tutut liikuntatunnit ja luokkalaiset, liikunnasta nauttiminen sekä yksilö ja jännittäminen. Tutkielman tulokset vahvistavat etenkin oppilaan pätevyyden ja autonomian kokemusten, luokkatovereiden sekä turvallisen ilmapiirin merkitystä oppilaan jännittämisen kokemuksiin liikuntatunneilla. Tutkielman tulokset tuovat esille myös kehollisuuteen liittyvät ilmiöt, ja oppilaan myönteisen kehonkuvan tukemisen tärkeyden liikunnanopetuksessa. Kiinnittämällä liikunnanopetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa huomiota tutkielmassa ilmenneisiin sisältöihin, on mahdollista tukea oppilaan myönteisten liikuntakokemusten muodostumista liikuntatunneilla.