Korkearesoluutioisen spektrometrin valosensorin päivitys valomonistinputkesta valoherkkään kennoon - Timonen, Oskari (2021)
Tämä pro gradu-tutkielma keskittyy optiseen spektroskopiaan soveltuvan mittauslaitteiston kehitykseen. Kehitystyön motivaationa on päästä mittaamaan ionilähdeplasman emissioviivoissa tapahtuvia muutoksia millisekuntiluokan aikaskaaloissa. Päivitys mahdollistaa esimerkiksi plasmassa olevien ionien lämpötilojen aikakehityksen mittaamisen emissioviivojen Doppler-levenemien avulla. Tutkielman mittauslaitteistona toimii korkearesoluutioinen spektrometri, jonka valomonistinputkivalosensori päivitetään valoherkkään kennoon osana tutkielmaa. Kehitystyön osuus koostuu sopivan valoherkän kennon valinnasta, sen asennuksesta spektrometrin valomonistinputken tilalle sekä kennon ohjausohjelmiston kehityksestä. Tämän jälkeen päivitettyä järjestelmää käytetään mikroaaltoteholla pulssitetun elektronisyklotroniresonanssi (ECR)-ionilähteen tuottaman helium ja argon plasman He II, Ar II ja Ar X-ionien emissioviivojen aikakehityksen mittaamiseen. Ionilähteen mikroaaltotehoa pulssitetaan 1 Hz taajuudella käyttäen 50% pulssisuhteista kanttiaaltoa. Lopuksi työssä kehitetään ohjelmisto mittauksissa saadun mittausdatan analysoimiseksi.