Ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan työnkuva - Leskinen, Eeva (2021)
Ulkoisen laskentatoimen asiantuntijoita on tutkittu tutkimuskirjallisuudessa melko vähän tieteellisen tutkimuksen keskittyessä lähinnä sisäisen laskentatoimen asiantuntijoihin. IFRS-standardien käyttöönotto, lisääntyvä kansainvälistyminen ja ulkoistukset sekä digitalisaatio ovat kuitenkin muuttaneet myös ulkoisen laskentatoimen asiantuntijoiden työympäristöä. Tutkimusaineisto koostuu vuosina 2014–2019 julkaistuista ulkoisen laskentatoimen asiantuntijoiden työpaikkailmoituksista, jotka on julkaistu Helsingin Sanomissa. Kerättyjä ilmoituksia on 22 kappaletta, joissa haetaan yhteensä 24 eri ulkoisen laskentatoimen asiantuntijaa. Tutkimusmetodina sovelletaan kvalitatiivista tutkimusta ja tutkimusaineisto on analysoitu käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimuskontekstina ovat Euroopan unionin alueella toimivat pörssinoteeratut yritykset, joilla on joko emo- tai tytäryhtiö Suomessa. Tutkimustulokset osoittavat, että niin sanotut perinteiset ulkoisen laskentatoimen työtehtävät ovat edelleen ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan yleisimpiä työtehtäviä, mutta myös digitalisaatio ja kansainvälistyminen näkyvät ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan työnkuvassa. Ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan yleisimpiä työtehtäviä ovat raportointi, kirjanpito sekä tilinpäätökset. Tärkeimpinä tietoina ja taitoina pidetään kaupallista tutkintoa, englannin kielen osaamista sekä IFRS-standardeihin liittyvää osaamista. Ominaisuuksiltaan ja luonteenpiirteiltään ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan tulisi olla yhteistyö- ja tiimityöskentelykykyinen, itsenäinen ja oma-aloitteinen sekä kehityshaluinen. Tutkimustulokset vastaavat pääpiirteittäin aiempia tutkimustuloksia aiheesta. Perinteiset ulkoisen laskentatoimen työtehtävät ovat edelleen yleisimpiä työtehtäviä, mutta ulkoisen laskentatoimen asiantuntijan rooli on yksinäisen työskentelyn sijaan vuorovaikutteista tiimityöskentelyä, joka vaatii hyviä kommunikointi- sekä viestintätaitoja sekä englannin kielen osaamista.