Building a business intelligence capability for small and medium sized enterprises - Piirto, Sanna (2021)
Sekä tieteellinen tutkimus että käytännön kokemus ovat viime vuosina valottaneet Business Intelligencen (BI) hyötyjä, kuten kustannussäästöjä, parantunutta tehokkuutta sekä lisääntynyttä ymmärrystä kumppaneista. Vaikka BI:tä on tutkittu paljon, on aiemmassa tutkimuksessa havaittavissa selkeä puute: BI:tä on tutkittu lähinnä suurten yritysten näkökulmasta, jättäen pienet ja keskisuuret (pk) yritykset vähälle huomiolle. Vaikka pk-yrityksillä on isoja yrityksiä rajallisemmat taloudelliset resurssit, minkä takia niiden investoinnit IT:seen ovat harvinaisempia ja pienempiä, ei se kuitenkaan tarkoita, etteivät ne voisi saada BI:stä yhtä merkittäviä hyötyjä kuin isotkin yritykset. Tämä tutkimus pyrkii vastaamaan tähän puutteeseen perehtymällä siihen, miten ja millaisilla resursseilla ja strategisilla toimilla BI-kyvykkyys saadaan rakennettua pk-yrityksiin. Jotta BI:tä voidaan ymmärtää mahdollisimman laajasta näkökulmasta, valittiin teoreettiseksi linssiksi BI-kyvykkyyden käsite, johon sisältyvät niin teknologiset, strategiset kuin prosesseihin ja henkilöstöönkin liittyvät seikat. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa pyritään selkeyttämään BI:n käsitettä ja ymmärtämään millaisia resursseja ja strategisia toimia BI-kyvykkyyden rakentaminen vaatii. Empiirisessä osassa pyritään selkeyttämään BI-kyvykkyyden rakentamista pkyritysten näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Data kerättiin teemahaastattelun keinoin ja analysoitiin käyttäen sisällönanalyysia. Tulokset paljastivat, että BI-kyvykkyyden rakentamisessa avainasemassa ovat liiketoimintalähtöisyys, ketterät menetelmät, yksinkertainen ja helppokäyttöinen teknologinen infrastruktuuri, kohdennettu datankeruumenetelmä sekä loppukäyttäjäkoulutus. Lisäksi todettiin, että BI-kyvykkyyden rakentamiseen tarvitaan kahdenlaisia resursseja. BI-resurssit ovat BI-kyvykkyyden edellytys ja sisältävät BI infrastruktuurin, BI henkilöstöresurssit, BI:n luoman tietämyksen ja laadukkaan datan. Näiden resurssien rakentamisen taas tunnistetiin tarvitsevan yrityksen itsensä tunnistaman BI-tarpeen, johdon riittävää sitoutumista sekä taloudellisia, ajallisia ja henkilöstöllisiä resursseja. Keskeisenä johtopäätöksenä BI-kyvykkyyden todettiin syntyvän pidemmällä aikavälillä ja pala kerrallaan, eikä niinkään yksittäisen BI-projektin tuloksena. Sekä kirjallisuuden että empirian perusteella strategisen ohjaamisen kulmakivenä voidaan pitää “aloita pienesti, ajattele suuresti” ideologiaa.