Finanssiteknologia ja vertaislainat : substituutti vai komplementti perinteisille pankkilainoille? - Mustalahti, Jaakko (2021)
Finanssiteknologia kehittää rahoitusalaa nopeasti ja uusia toimintamalleja syntyy innovaatioiden seurauksena. Alaa horjuttava vertaislainaaminen kasvattaa marginaaliaan rahoitussektorilla, mutta kirjallisuus selittää vain vähän muutoksen taustalla ilmentyviä tekijöitä. Tämä tutkielma kokoaa tutkimusyhteisön aiemmat löydökset vertais- ja pankkilainaamisen ristijoustosta ja testaa sen selittävänä tekijänä markkinoiden kypsyyttä Yhdysvalloissa, Saksassa ja Kiinassa. Hypoteesia, jonka mukaan markkinoiden kypsyys yksinomaan selittää vertais- ja pankkilainojen ristijouston ilmentyvän substituutteina kehittyneillä ja komplementteina kehittyvillä markkinoilla, testattiin laatimalla kuvaileva kirjallisuuskatsaus eteen- ja taaksepäin haun menetelmiä hyödyntäen. Aihetta käsittelevien tutkimuksien tuloksista koottiin taulukko ja havaittiin markkinoiden kypsyyden ainakin osittain selittävän kohteiden ristijoustoa. Yhdysvalloissa kohteiden välillä havaittiin pääsääntöisesti substituutiovaikutus, mutta myös komplementtivaikutus pienlainasektorilla. Saksassa kohteet toimivat tasaisesti niin substituutteina kuin komplementteina. Kiinassa kohteet toimivat pääsääntöisesti komplementteina. Hypoteesi kuitenkin hylättiin, sillä vertais- ja pankkilainojen ristijoustoa ei yksinomaan pysty selittämään markkinoiden kypsyydellä. Tutkimustulokset osoittavat, että tutkimuskohteiden välinen ristijousto vaihtelee eri markkinoilla. Selittääkseen tutkimusongelmaa tarkemmin, on jatkotutkimusten otettava huomioon markkinoiden kypsyyden lisäksi muitakin tekijöitä, kuten lainanottajien sosioekonominen asema ja rahoitusalan tietojärjestelmien merkitys.