"Ovet ovat jo auenneet; nyt meidän täytyy ylittää kynnykset ja määritellä agendamme” : Celac-järjestön pro-tempore presidenttien argumentointi yhtenäisemmän Latinalaisen Amerikan puolesta - Naboulsi, Ämiir (2021)
Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää miten Celac-järjestön pro-tempore presidentit pyrkivät vakuuttamaan yleisönsä Latinalaisen Amerikan integraation hyödyistä ja Yhdysvaltojen vaikutusvallan negatiivisuudesta. Tarkoituksenani on tarkastella ja analysoida Raul Castron, Rafael Correan ja Guillermo Solísin puheita aiheesta aikavälillä 2014-2016. Tutkimuksessa tarkastelen aineistosta löydettyjä argumentteja retoriikka-analyysin kautta sekä maailmanjärjestelmäteorian näkökannasta. Analyysimenetelmäni tarjoaa työkalut puheiden pitäjien argumentaation tarkasteluun sekä retorisiin elementteihin, joilla pyritään vakuuttamaan yleisö. Tutkimuksessa peilataan myös Latinalaisen Amerikan integraatiota kansainväliseen politiikkaan ja suurvaltasuhteisiin. Yhdysvaltojen lisäksi Kiinan ja Euroopan unionin roolit alueella nousevat tarkastelun kohteiksi. Tutkimukseni tulokset paljastivat useita seikkoja Celac-järjestön ja sen pro-tempore presidenttien pyrkimyksistä koskien Latinalaisen Amerikan integraatiota. Integraation positiivisia puolia ja hyötyjä pyrittiin perustelemaan muun muassa alueen itsenäisyyden tavoittelulla, luonnonvarapolitiikalla, rauhan edistämisellä ja kansainvälisen toimijakuvan parantamisella. Yhdysvaltoihin pyrittiin luomaan selkeää pesäeroa retorisilla keinoilla, spesifisten historiallisten tapahtumien korostamisella ja oman latinalaisamerikkalaisen identiteetin vahvistamisella.