Teknostressin ilmeneminen yksityisyyden näkökulmasta sosiaalisen median sovelluksia käytettäessä - Glad, Annika (2021)
Yhä enenevässä määrin ja tiiviimmin ihmisten jokapäiväiseen elämään kuuluvat erilaiset teknologialaitteet, kuten älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet erilaisine sovelluksineen ja sisältöineen. Yhden sovelluskokonaisuuden muodostavat sosiaalisen median sovellukset, joiden kautta on mahdollista pitää yhteyttä ystäviin, jakaa ja tuottaa sisältöä, ja joiden parissa voi viettää aikaa muuten vaan. Sosiaalisen median sovellusten kautta ihmiset voivat jakaa tietoisesti erilaisia tietoja itsestään niin halutessaan, mutta sovelluksia on myös mahdollista käyttää siten, että omia tietojaan jakaa mahdollisimman vähän. Kukaan ei tosin voi välttyä siltä, että sovellus itsessään kerää paljon erilaisia tietoja käyttäjistään. Tähän käyttäjä ei voi välttämättä vaikuttaa kovinkaan paljoa, koska monien sovellusten käyttöehdoissa on maininta, että tietoja käyttäjästä kerätään ja niitä käytetään ”näihin ja näihin tarkoituksiin”. Jos tätä ei hyväksy, jää ainoaksi vaihtoehdoksi olla käyttämättä kyseistä sovellusta. Pienesti voi vaikuttaa oman laitteen asennuksilla siihen, mitä kaikkia tietoja sovellus käyttää, mutta kokonaan tietojen keräämistä ei voi estää. Käyttäjä ei välttämättä aina ole ihan perillä, minne kaikkialle hänen omat tietonsa ja painalluksensa päätyvät, koska sovellusten käyttöehdot voivat olla erittäin hankalaa luettavaa ja kymmeniä sivuja pitkiä, joten moni jättää lukematta. Tästä on alettu uutisoida entistä enemmän, että sovellukset keräävät tietoja ja käyttävät niitä hyväksi monessa paikassa, joten ihmiset ovat aiempaa tietoisempia asiasta. On siis oletettavaa, että tämä herättää huolta, murhetta ja teknostressiä käyttäjissään. Teknostressi on teknologian aiheuttamaa stressiä, johon tässä gradussa perehdytään sosiaalisen median ja yksityisyyden teorioiden lisäksi empiirisen tutkimuksen kautta. Tutkielma toteutetaan laadullisena tutkimuksena ja haastattelut suoritetaan teemahaastatteluina.