Utilising internet of things in demand planning process : case Kalmar - Koskipalo, Suvi (2021)
Pro gradu -tutkielma käsittelee esineiden internetiä (IoT) ja sen käytettävyyttä yksittäisen kysynnän suunnitteluprosessin parantamiseksi. Tätä tutkittiin laadullisella suunnittelutoimintatutkimusmenetelmällä (ADR) kahden hypoteesin avulla, joiden kautta mitattiin ratkaisun sosiaalista ja teknistä vaikutusta. Tutkimuksen kohteena oli tapausyritys Kalmarin työtehtävä, jossa käsiteltiin pilvipalvelusta saatavaa dataa. Tavoitteena oli luoda yritykselle IoT-pohjainen ratkaisu, jonka jälkeen käsin tehtävää työtä ei enää vaadittaisi ja niihin käytetyt henkilötyötunnit voitaisiin vapauttaa muihin tehtäviin. Teoreettisessa osuudessa syvennyttiin kahteen aiheeseen: IoT ja kysynnän suunnittelu. Tutkielmassa avattiin niiden käsitteet ja nostettiin esille niihin liittyviä haasteita ja hyötyjä. IoT esimerkiksi on vielä alana globaalisti jakautunut eikä sen määritelmää ole standardisoitu. Jakautuneita käsitteitä selkeytettiin kokoamalla yhteen kuvauksia IoT:sta eri näkökulmista, jotta lukijalla on selkeä kuva tutkimuksen sisäistämiseen. Kysynnän suunnittelu on puolestaan jokaisen tavaroita tai palveluita myyvän yrityksen kulmakiviä. Siihen liittyvät päätökset kertovat onko yritys esimerkiksi keskittynyt tavaroiden välittämiseen, valmistamiseen vai myyntiin. Palvelupuolella siihen kuuluvat päätökset myyntiä tukevan kapasiteetin hallinnasta. Tällaisia ovat muun muassa päätökset pilvipalveluiden serveri hallinnasta tai tapahtuman henkilöstösuunnittelusta. Itse tutkielman ratkaisu muodostui tietojärjestelmätieteen, IoT:n, kysynnän suunnittelun ja tapausyrityksenä olevan Kalmarin kokonaisuuksien tuntemuksesta. Tutkielman tulos mitattiin kahdella mittarilla; sosiaalisella ja teknisellä, joista sosiaalinen puoli arvioitiin haastatteluilla ja työtunteihin kulutetulla ajalla, ja tekninen puoli mitattiin IT-ratkaisujen määrällä ennen ja jälkeen prosessimuutoksen. ADR -menetelmää käyttäen pro gradu -tutkielmassa rakennettiin uusi interaktiivinen sivu, jossa yritys pääsi tavoitteiden mukaisesti yhtenäistämään prosesseja ja hyödyntämään keräämäänsä dataa ilman ylimääräisiä työvaiheita.