Sähkölinjoille riskisten tykkylumelle herkkien puiden päättely matalatarkkuuksisesta ALS-datasta - Viljamaa, Matti (2021)
Tykkylumi on pohjoisilla metsäalueilla vaurioita aiheuttava ilmiö. Puiden kokemat tykkylumivauriot voivat aiheuttaa vaurioita erityisesti sähkölinjoille. Keräämällä puista ja sähkölinjoista ALS (aerial laser scanning) -pistepilviaineistoa puiden riskejä suhteessa sähkölinjoihin voitaisiin ehkä arvioida automaattisemmin, mutta erityisesti matalan tarkkuuden ALS-dataan liittyy puutteita riskianalyysin algoritmisessa suorittamisessa. Tutkielmassa selvitetään, miten matalan tarkkuuden tai "tuotantotarkkuuksisella" ALS-datalla voidaan suorittaa analyysiä puiden herkkyydestä tykkylumelle sovelluksena suomalaiseen metsän pistepilviaineistoon. Tutkielman tulokset demonstroivat informatiivisen riskianalyysin tuottamisen olevan mahdollista tällaisella datalla ja luovat näkemystä analyysin kehittämiseksi.