Anthology as a coherent text : different texts and genres forming a unified whole - Karnio, Pipsa (2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan koheesiota ja koherenssia yksittäisten tekstien ja eri genrejen yhdistäjänä ja yhtenäisen tekstikokoelman luojana. Tutkielman aineistona on Ann Hoodin (2014) toimittama antologia Knitting Yarns – Writers on Knitting, joka sisältää eri kirjoittajien esseitä, runon ja neulontaohjeita. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten eri tekstit ja genret on yhdistetty ja millaisia keinoja on käytetty yhtenäisen, koherentin antologian luomiseksi. Toisin sanoen tutkielmassa tutkitaan koheesiota eli sidosteisuutta yksittäisten tekstien välillä ja eroaa näin aikaisemmista koheesiotutkimuksista, jotka ovat paljolti keskittyneet tekstin sisäiseen koheesioon tai yksittäisen kirjoittajan teksteistä koottuihin kokoelmiin. Lisäksi tässä tutkielmassa tutkitaan, miten multimodaalisuutta on käytetty koheesion luomiseen. Tutkimuksen teoreettisena taustana on Hallidayn ja Hasanin (1976) teoria koheesiosta englannin kielessä, Hallidayn systeemis-funktionaalinen teoria (esim. O’Toole 1994) ja Kressin (esim. 2012) multimodaalisuusteoria, joiden pohjalta datasta analysoidaan leksikaalista koheesiota, referenssiä, tekstimäisyyttä eli tekstuuria, rakennetta ja multimodaalista koheesiota tekstuaalisen metafunktion eli tehtävän näkökulmasta. Tuloksista käy ilmi, että yhteisen teeman – neulominen – myötä leksikaalinen koheesio on merkittävä yhtenäisyyden ja koherenssin luoja. Teksteistä nousee kuitenkin myös muita sanaryhmiä, jotka luovat koheesiota tekstien ja genrejen välille ja tätä leksikaalista koheesiota on vahvistettu tekstien ingresseillä eli pienillä johdattelevilla kappaleilla tekstien alussa ja kirjan johdannolla. Johdannon, kirjoittajien esittelyjen ja kirja-arvostelujen avulla tekstejä on yhdistetty toisiinsa myös referenssin kautta, ja tekstuuri sekä kirjan ja tekstien rakenne luovat koherenssia. Lisäksi tulokset osoittavat, että myös vain vähän kuvia sisältävän kokonaisuuden yhtenäisyyttä ja koherenssia voidaan lisätä multimodaalisuuden keinoin; näitä keinoja tässä datassa olivat kuvat, kirjaintyyppi eli fontti ja ulkoasu.