Akillesjänteen Youngin moduulin määrittäminen voima- ja venymätiedon sekä leikkausaaltoelastografian avulla - Hiltunen, Markus (2021)
Leikkausaaltoelastografialla voidaan tutkia revenneen jänteen elastisia ominaisuuksia jo kuntoutuksen alkuvaiheessa. Jänteen muodonmuutoskäyttäytymiseen liittyy lukuisia jänteen ominaisuuksia. Perinteisesti jänteen jäykkyys on määritetty yhdistämällä voima- ja venymätiedot. Tässä työssä pyrittiin selvittämään, eroaako leikkausaaltoelastografian ja perinteisen menetelmän yhteys, jos muutetaan perinteisessä menetelmässä käytettyä lihassupistuksen ohjeistusta. Mahdollinen ero voi auttaa selvittämään, mitä jänteen ominaisuuksia leikkausaaltoelastografian tulos kuvaa. Tutkimukseen osallistui 15 tutkittavaa, joista 13 oli kuntoutunut äkillisestä akillesjännerepeämästä 6 kuukautta ja 2 tutkittavaa 12 kuukautta. Jänteen elastisia ominaisuuksia arvioitiin passiivisesta tilanteesta mitatun leikkausaaltoelastografian avulla sekä perinteisellä menetelmällä, jossa käytettiin nopeaa MVC, hidasta MVC ja 10 % MVC lihassupistusta. Passiivisesta terveestä jalasta määritetyn leikkausaaltoelastografian Youngin moduulin tulokset olivat vahvasti yhteydessä saman jalan 10 % MVC suorituksesta määritetyn Youngin moduulin kanssa (rho = 0,725 ja p < 0,01). Terveen jalan hitaasta MVC suorituksesta määritetty Youngin moduuli oli myös yhteydessä leikkausaaltoelastografian arvoon (rho = 0,471 ja p < 0,05). Terveen jalan menetelmien tulosten välinen yhteys oli tilastollisesti merkitsevästi vahvempi (Z = 2,071 ja p < 0,05) kuin kuntoutuvan jalan vastaava yhteys. Supistusnopeudella ei ollut merkitystä menetelmien väliseen yhteyteen. Koska näiden kahden menetelmän välinen yhteys oli heikompi kuntoutuvalla jalalla, leikkaus- aaltoelastografian validiteettia jännerepeämätutkimuksissa olisi hyvä tutkia enemmän. Tämän tutkimuksen tulokset antavat viitteitä, joiden mukaan leikkausaaltoelastografialla passiivisesta jalasta määritetty arvo edustaa jänteen venymäkäyttäytymistä pienillä venymillä. Menetelmää käytettäessä on tärkeää arvioida, onko tieto pienillä venymillä vaikuttavista ominaisuuksista arvokasta.