Ulkoilujärjestöjen verkottuvia yhteistyöväyliä viitoittamassa – reittivalintana Ulkoilufoorumi : kyselytutkimus valtakunnallisen ulkoilun järjestöyhteistyön painopisteistä ja Ulkoilufoorumin verkostotyön toimivuudesta - Salmi, Lotta (2021)
Globalisoituvassa, monimutkaistuvassa ja keskinäisriippuvaisessa yhteiskunnassa kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyö kiinnittyy erinäisiin löyhiin yhteistyöverkostoihin, kuten Ulkoilufoorumiin. Tällaisten verkostojen toimivuus on verkostomaisen hallinnan yleistyessä yhä keskeisempää. Kansalaisyhteiskunnan verkostoyhteistyön sijaan yhteiskuntatieteellisen verkostotutkimuksen painopiste on kuitenkin ollut yritysten ja julkishallinnon verkostoissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää valtakunnallisten ulkoilujärjestöjen keskinäiseen yhteistoimintaan kohdistuvia näkemyksiä ja niiden yhdensuuntaisuutta. Lisäksi keskityttiin näkemyksiin Ulkoilufoorumin verkostotyön toimivuudesta. Kirjallisuuskatsauksessa muodostettiin käsitys kansalaisyhteiskunnan verkostoista ja mobilisoitumisesta Ulkoilufoorumiksi kehystämisen, hallintaverkoston sekä strategisen toiminnan kentän käsitteisiin tukeutuen. Tutkimus toteutettiin empiirisenä poikkileikkaustutkimuksena yhteistyössä Suomen Ladun kanssa. Aineisto (n=43) kerättiin kyselylomakkeella valtakunnallisten ulkoilujärjestöjen edustajilta sekä Ulkoilufoorumin jäseniltä. Lisäksi suoritettiin seitsemän aineistonkeruuta pohjustavaa asiantuntijahaastattelua. Tutkimusaineistoa analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin menetelmin. Järjestötoimijoiden näkemyksissä ulkoilun toimintakentän yhteisistä haasteista korostuivat erityisesti rahoituksen, kaavoituksen ja maankäytön kysymykset. Keskinäisessä yhteistyössä painotettiin sekä edunvalvontaan että koordinaatioon liittyviä toimia, ja useimmiten tärkeimmäksi yhteistyöjärjestöksi nostettiin Suomen Latu. Vaikka yhteistyön painopisteitä tulkittiin jokseenkin yhdensuuntaisesti, oli näkemyksissä myös tilastollisesti merkitseviä eroja. Eroja selittivät tutkittavan taustaorganisaation tyyppi sekä osallisuus Ulkoilufoorumin toiminnassa. Ulkoilufoorumin osalta havaittiin, että useat toimivan verkostotyön edellytykset toteutuivat verkoston toiminnassa, joskin verkostotyö nähtiin verrattain riippuvaisena yksittäisistä henkilöistä. Uudessa kansalaisyhteiskunnassa ulkoilujärjestöt ovat ylittäneet luonnon virkistyskäytön ja luonnonsuojelun sekä isojen ja pienten järjestöjen välisiä raja-aitoja. Ulkoilujärjestöjen toimintakentälle ei tästä huolimatta ole syntynyt suuria joukkoja mobilisoivaa kansanliikettä. Sen sijaan Ulkoilufoorumissa on verkostomaisen kansalaisyhteiskunnan ja uuden julkisen hallinnan paradigman mukaisia piirteitä. Se on koonnut yhteen eri sektoreiden toimijoita ja täten tarjonnut jäsenilleen tilaisuuksia monitoimijuuteen perustuvan ulkoilupolitiikan vahvistamiseen. Vastuu verkoston toiminnasta on kuitenkin asettunut yksittäisten henkilöiden ja järjestöjen kannettavaksi.