Tapaustutkimus : ikääntyneiden etäjumpat ja teknologiaosaamisen merkitys - Lantz, Emilia (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää etäjumppaan osallistuneiden ikääntyneiden näkökulmaa etäjumpan toteutustapoihin liittyen. Säännöllinen liikunta ylläpitää ikääntyneiden terveydentilaa ja fyysistä toimintakykyä. Etäjumpan avulla ohjatut liikuntapalvelut voidaan tuoda kaikkien ikääntyneiden saataville riippumatta asuinpaikasta. Digitalisaation myötä palvelut ovat sähköistyneet ja eri väestöryhmien välille on muodostunut digitaalinen kuilu. Erityisesti ikääntyneiden väestöryhmässä on havaittavissa teknologian alikäyttöä. Tässä tutkimuksessa selvitetään aiemman kirjallisuuden pohjalta ikääntyneiden teknologian käyttöä ja osaamista sekä tutkitaan etäjumpan toteutusta ikääntyneiden näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena ja aineisto kerättiin haastattelemalla etäjumppaan osallistuneita ikääntyneitä. Tutkimuksella saatiin selvitettyä muun muassa ikääntyneiden motivaatiota etäjumppaa kohtaan sekä teknologiaosaamista ja asenteita. Ikääntyneitä motivoi osallistumaan etäjumppaan oman terveyden ja kunnon ylläpitäminen sekä myös etäjumpan sosiaalinen näkökulma nousi esille. Ikääntyneiden teknologiaosaamisella ja asenteilla teknologiaa kohtaan havaittiin olevan selkeä yhteys.