Turvattomana kasvanut : lapsuus vanhempien alkoholinkäytön varjossa - Rosnell, Iina (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten vanhempien alkoholinkäyttö vaikuttaa lapseen sekä sitä, miten vaikutuksia olisi mahdollista ennaltaehkäistä ja havaita merkkejä ajoissa. Tutkimus on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aineistona on käytetty tieteellisiä julkaisuja ja artikkeleita liittyen lapsiin ja vanhempien alkoholinkäyttöön. Tutkielmassa kerrotaan aluksi teoriaosuudessa lapsen tarpeista ja tarpeisiin vastaamisesta, miten vanhempien alkoholinkäyttö vaikuttaa lapsen tarpeisiin vastaamiseen ja arkeen sekä kerrotaan ennaltaehkäisystä ja lastensuojelun keinoista auttaa lapsia ja perheitä. Lopussa kerrotaan tutkimuksen toteutuksesta ja aineistosta sekä tutkimustuloksista. Tutkimuksen näkökulmana on lapsen edun toteutuminen ja lasten tarpeista huolehtiminen sekä varhaisen puuttumisen mahdollisuudet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tutkimuksen perusteella on todettavissa, että vanhempien alkoholinkäytöllä on monia haitallisia vaikutuksia lapsen kasvuun ja kehitykseen. Monet seuraamukset vaikuttavat pitkäaikaisesti lapsen kasvaessa aikuiseksi. Lasten ympärillä toimivilla aikuisilla on merkittävä rooli lasten edun puolustajana ja eri toimijoiden varhainen puuttuminen tilanteeseen on tärkeässä osassa lapsen auttamisessa. Perheen sisäisten ongelmien havaitseminen voi olla vaikeaa, sillä lapset salaavat monesti vanhempien alkoholinkäytön eikä siitä puhuta. Tästä syystä erilaisten merkkien havaitseminen ja varhainen puuttuminen voi olla ainoa keino auttaa perheitä ajoissa.