Lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuuden yhteydet unen määrään ja laatuun - Somerkoski, Petrus (2021)
Vähäinen liikunta-aktiivisuus ja riittämätön uni ovat lasten ja nuorten terveysriskejä. Tämän pro gradu-tutkielman tavoitteena oli selvittää suomalaisten 5.-, 7.- ja 9.-luokkalaisten liikunnan ja unen määrää sekä unen laatua. Toisena tavoitteena oli selvittää, onko korkeampi liikunta-aktiivisuus yhteydessä pidempään yöuneen ja parempaan unen laatuun. Unen määrän ja laadun yhteyttä liikunta-aktiivisuuteen selvitettiin sukupuolittain, luokkatasoittain sekä liikuntaluokalle kuulumisen ja seuratoimintaan osallistumisen mukaan. Tutkimuksen aineistona käytettiin LIITU 2018 -tutkimuksen kyselydataa, joka kerättiin vuoden 2018 maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 3956 oppilasta. Liikunnan määrää, unen pituutta ja unen laatua tarkasteltiin t-testin ja yksisuuntaisen varianssianalyysin avulla. Liikunnan ja unen välisiä yhteyksiä puolestaan tarkasteltiin Pearsonin korrelaation avulla. Ryhmittelevinä muuttujina liikunnan ja unen määrän välisen yhteyden tarkastelussa käytettiin sukupuolta, luokka-astetta, liikuntaluokalle kuulumista sekä seuratoimintaan osallistumista. Tutkimukseen osallistuvat nuoret raportoivat liikkuvansa keskimäärin kuutena viikonpäivänä yli 60 minuuttia päivässä. Yöunen pituus oli arkisin keskimäärin hieman yli kahdeksan tuntia, ja viikonloppuisin noin yhdeksän ja puoli tuntia. Sekä liikunnan että unen kokonaismäärät vähenivät tasaisesti viidennestä luokasta yhdeksänteen luokkaan mennessä. Oppilaat kokivat unen laatunsa pääsääntöisesti hyväksi. Korkeampi liikunnan määrä oli kaikissa ryhmissä yhteydessä pidempään yöuneen, sekä hieman parempaan unen laatuun. Lisäksi korkeampi rasittavan liikunnan määrä oli yhteydessä hieman parempaan unen laatuun. Yhteydet eivät kuitenkaan olleet vahvoja. Tämän tutkimuksen perusteella korkeampi liikunta-aktiivisuus on yhteydessä keskimääräistä parempiin nukkumistottumuksiin suomalaisilla 5.-, 7.- ja 9.-luokkalaisilla.