Konstruoidun toiminnan funktiot - Pitkänen, Milla (2021)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, millainen merkitys konstruoidulla toiminnalla on keskustelu- ja tarinakonteksteissa. Konstruoitua toimintaa on kuvattu esittäväksi kielenkäyttöstrategiaksi, jolla viittoja esittää hahmon toimintaa. Tähän mennessä ei ole tehty tarkempaa tutkimusta konstruoidun toiminnan funktioista tai sen käytöstä eri tekstilajeissa. Tutkimus sisältää seuraavat tutkimuskysymykset: 1. Mikä on konstruoidun toiminnan tyypillisin käyttötarkoitus eli funktio keskustelu- ja tarinakontekstissa? 2. Miten muut konstruoidun toiminnan funktiot järjestyvät yleisyyden perusteella näissä konteksteissa? 3. Onko konstruoidun toiminnan tyyppien ja funktioiden välillä yhteyttä? Tutkimus on toteutettu valmiin korpusaineiston havainnoinnilla ja frekvensseihin perustuvalla luokittelumenetelmällä. Konstruoidun toiminnan tyypit oli määritelty jatkumoluonteisesti vahvan, osittaisen ja heikon toiminnan mukaan. Konstruoidun toiminnan funktiot puolestaan koostuivat toiminnallisesta, kognitiivisesta ja referoivasta funktiosta. Tutkimuksessa käytetty suomalaisen viittomakielen korpusaineisto sisältää 10 viittojalta elisitoitua narratiivista kerrontaa ja vapaata keskustelua. Tulokset osoittavat, että konstruoidun toiminnan funktiot ovat erilaiset keskustelu- ja tarinakonteksteissa sekä konstruoidun toiminnan käytössä on variaatiota viittojien välillä. Kognitiivinen funktio esiintyy tyypillisimmin keskustelukontekstissa ja toiminnallinen funktio puolestaan tarinakontekstissa. Molemmissa konteksteissa referoivaa funktiota on käytetty vähiten. Eniten funktioita esiintyy vahvan konstruoidun toiminnan aikana. Tulokset viittaavat siihen, että diskurssikontekstilla ja diskurssiteemalla on vaikutusta konstruoidun toiminnan käyttöön.