Continuous development of AI : adoption challenges - Vänskä, Sini (2021)
Tämän pro gradu tutkielman aiheena on tekoälyn kehittämiseen liittyvät haasteet, kun kehittäminen tapahtuu jatkuvan kehittämisen menetelmää käyttäen. Tekoälyä sisältäviä teknologioita käytetään laajasti eri toimialojen prosesseissa, ja tulevaisuudessa sen merkityksen oletetaan kasvavan. Tekoäly kehittäminen eroaa kuitenkin huomattavasti perinteisestä ohjelmisto- ja järjestelmäkehityksestä, sillä nykyhetkessä toimivan ohjelman sijaan tarkoituksena on luoda tulevaisuutta ennustava tekoälyjärjestelmä. Tekoälyn kehittäminen on vaiheittainen prosessi, joissa luotu tekoälyjärjestelmän konsepti opetetaan tekemään ennustuksia testidatasta, jonka jälkeen se implementoidaan varsinaiseen todelliseen järjestelmään. Nykyinen liiketoimintaympäristö on nopeasti muuttuva, sillä uuden innovaation, teknologiat ja toimintatavat voivat mullistaa toimialoja ja prosesseja. Tekoälyn kehittämiseen käytetyt viitekehykset eivät ole käyneet läpi samanlaista evoluutiota kuin perinteisen ohjelmisto- ja järjestelmäkehityksen vastaavat, jotka ovat kehittyneet niin sanotuista raskaista kehittämismalleista ketteriin kehittämismalleihin. Jatkuva kehittäminen on ohjelmistokehittämisen uusimpia ketteriä menetelmiä, joka pyrkii tekemään tuotteen elinkaaresta yhden jatkuvan käyttöönoton syklin. Tämän tutkielman tarkoitus on eritellä haasteita, joita jatkuvan kehittämisen käyttö tekoälyn kehittämisessä voi aiheuttaa. Tutkimus suoritettiin empiirisenä laadullisena haastatteluna, jonka osallistujat työskentelivät tekoälysovellusten kehittämisprojekteissa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että jatkuvan kehittämisen käyttöönottoon liittyy erityisesti tekoälyn olemuksen ja kehittäjien kommunikoinnin aiheuttamia haasteita.