Skaalautuvat ketterät menetelmät : tapaustutkimus kipupisteistä - Kivikangas, Laura; Mulari, Markus (2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksen avulla, millaisia menestystekijöitä ja haasteita skaalautuvien ketterien menetelmien käyttöönotossa ja käytössä esiintyy. Yleisimmin esiintyvistä menestystekijöistä ja haasteista tehdään kipupistemalli, jossa menestystekijät ja haasteet kuvataan kipupisteinä. Kipupistemalli sisältää myös ratkaisuehdotukset kipupisteiden selvittämiseksi. Kipupistemallissa on kahdeksan kipupistettä, jotka ovat muutosvastarinta, konseptien ja ketteryyden määrittely, tiimin koordinointi ja autonomia, johtaminen: tuen puute, uusien ja vanhojen toimintatapojen kohtaaminen, laadunvarmistus, ketterä osaaminen ja valmennus: osaamisen ja valmennuksen puute ja viestintä: huono viestintä. Tutkielmassa toteutetaan tapaustutkimus, jonka avulla tutkimuksen kohteena olevan järjestelmäkehityshankkeen kehitysmenetelmää tutkitaan ja arvioidaan kipupistemallin pohjalta. Toteutimme hankkeessa seitsemän teema-haastattelua, joiden pohjalta kuvasimme ja vertasimme hankkeessa käytössä olevaa kehitysmenetelmää skaalautuviin ketteriin menetelmiin SAFe:en, LeSS:iin, DA:han ja Essenceen. Rooleista teimme vastaavan vertailukuvion. Löysimme hankkeen menetelmässä ja rooleissa vastaavuuksia kaikkiin vertailtuihin menetelmiin. Hankkeen menetelmässä oli myös kolme elementtiä: PO-aika, refaktorointiviikko ja arkkitehtuurikokous ja yksi rooli: hankepäällikkö, joita emme täysin vastaavana löytäneet vertailtavista menetelmistä. Tarkastellessa haastatteluiden tuloksia kipupistemalliin saimme selville, että hankkeessa esiintyy kipupistemallin mukaisia kipupisteitä, joita on tunnistettu ja ainakin osittain ratkaistu ja kipupisteitä, joita ei ole ratkaistu. Hankkeessa esiintyvät kipupisteet, joita on tunnistettu ja ainakin osittain ratkaistu ovat tiimin koordinointi ja autonomia, ketterä osaaminen ja valmennus: osaamisen ja valmennuksen puute, viestintä: huono viestintä ja konseptien ja ketteryyden määrittely. Esiintyvät kipupisteet, joita ei ole ratkaistu ovat konseptien ja ketteryyden määrittely, uusien ja vanhojen toimintatapojen kohtaaminen ja laadunvarmistus. Kipupistemallissa esiintyviä muutosvastarintaa ja johtaminen: tuen puutteeseen viittaavia kipupisteitä ei havaittu.