Gut strength? : exploring the discourse features between presenters of different sexes in essential strength training breathing technique instructional videos - Markkanen, Eetu (2021)
Sukupuolten väliset erot ovat usealla eri elämänalueella tarkasteltu ja jopa erilaisia kiistojakin aiheuttava tekijä. Tässä tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan sukupuolten välisiä mahdollisia eroja ja yhtäläisyyksiä kielellisten piirteiden osalta samasta aiheesta puhuttaessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli tunnistaa mahdollisia kielellisiä eroja ja yhtäläisyyksiä tutkimuskohteiden välillä ja tehdä näiden havaintojen perusteella johtopäätöksiä sukupuolten välisistä eroista puhuttaessa kommunikaatioon liittyvistä toimintatavoista. Tutkimuksessa tarkasteltava aineisto kerättiin kahden eri sukupuolta olevan YouTube-sisällöntuottajan videoista (yksi video kummaltakin) joiden molempien aiheena oli tietyn voimailussa käytettävän tekniikan (Valsalvamanööveri) opettaminen käytännössä asiasta entuudestaan tietämättömälle yleisölle. Tätä aineistoa tarkasteltiin soveltaen kriittisen diskurssianalyysin metodeja (Critical Discourse Analysis). Tutkimuksen merkittävimpänä tuloksena voidaan pitää tehtyjä havaintoja molempien sisällöntuottajien esiintyessään käyttämistä kielellisesti samankaltaisista tavoista esittää informaatiota, tyylillisten ja toteutuksellisten aspektien vaihdellessa näiden sisällöntuottajien välillä. Tutkimuksen rajallisuudesta johtuen näistä tuloksista on varsin vaikeaa tehdä erityisen jyrkkiä olettamuksia sen suhteen pohjautuvatko tutkimuksessa esille nousseet erot lopulta siihen, että tutkimuksen kohteina olleet sisällöntuottajat ovat eri sukupuolta vai ovatko nämä puhtaasti henkilökohtaisia eroja.