Lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiantuntijuus lapsen kiireellisessä sijoituksessa - Salminen, Sarianne (2021)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tehtävänä on selvittää, millaista ammatillista asiantuntijuutta lastensuojelun sosiaalityöntekijältä vaaditaan lapsen kiireellisen sijoituksen päätöstä tehtäessä. Tarkoituksena on tarkastella niitä sosiaalityön asiantuntijuuden osa-alueita, joita vaativissa sosiaalityön asiakastilanteissa sosiaalityöntekijältä vaaditaan ja soveltaa niitä lastensuojelun kiireellisen sijoituksen päätöksentekoon. Lapsen kiireellinen sijoitus on sosiaalityön yksi vaativimmista tehtävistä, lapsen huostaanoton rinnalla, koska tilanne on useimmiten akuutti ja päätökset on tehtävä useimmiten hyvinkin nopeasti. Lapsen kiireellistä sijoitusta ohjaa vahvasti lastensuojelulaki, joka määrittää sosiaalityöntekijän toimivallan tilanteessa. Aineiston perusteella tärkeimmiksi ammatillisen asiantuntijuuden osa-alueiksi nousevat juridisoikeudellinen osaaminen, vuorovaikutusosaaminen ja lapsen edun arviointi suhteessa riskeihin. Lastensuojelun sosiaalityön asiantuntijuus näyttäytyy monitahoisena ja laaja-alaisena osaamisena, joka rakentuu ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Lastensuojelussa lapsen etu ja osallisuus ovat tärkein työtä ohjaavia tekijöitä.