Pakolaisten kotoutumisen haasteet Suomessa - Kuru, Tuomas (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Suomeen muuttaneiden pakolaistaustaisten maahanmuuttajien kotoutumiseen liittyviä haasteita kotoutumisen eri osa-alueilla sekä etsiä ratkaisuehdotuksia haasteiden lieventämiseksi. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja tutkimusaineistona käytettiin suomalaisia tieteellisiä tutkimuksia, jotka käsittelivät osa-aluekohtaisesti sitä, kuinka pakolaiset onnistuvat kotoutumaan Suomeen. Tutkimuksen käsitteellisenä viitekehyksenä toimi Alison Agerin ja Alastair Strangin (2008) kotoutumisen käsitteellinen viitekehys. Viitekehys tarjosi laajan ikkunan pakolaisten kotoutumisen tarkasteluun, sillä se piti sisällään kymmenen (10) eri kotoutumisen osa-aluetta. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus mahdollisti pakolaisten kotoutumisen tarkastelun laajasti. Aineistoksi muodostui täten 22 tieteellisen tutkimuksen ja oppikirjan muodostama joukko, joiden avulla osa-alueista oli mahdollista saada tutkimusta varten riittävä yleiskuva. Tutkimukseni perusteella voidaan todeta pakolaisten kotoutumisessa ilmenevän laajasti haasteita. Osa koetuista haasteista näytti vaikuttavan negatiivisesti myös muihin kotoutumisen osa-alueisiin ja esimerkiksi kielitaito näyttäytyi yhtenä kotoutumisen kannalta tärkeimmistä osa-alueista. Haasteisiin on esitetty tutkimuskirjallisuudessa jonkin verran ratkaisuehdotuksia. Kuitenkin esimerkiksi pakolaisten kokema syrjintä Suomessa on kotoutumista haastava tekijä ja ratkaisut tämän kaltaisten haasteiden poistamiseksi eivät ole kovin helposti toteutettavissa. Tutkimukseni perusteella pakolaiset näyttäisivät tarvitsevan yhteiskunnalta lisää tukea kotoutumisensa edistämiseksi.