Yksisarvisen metsästys Hattulan Pyhän Ristin kirkossa sekä Lohjan Pyhän Laurin kirkossa : kuvatyypin merkitys sekä yhteydet Albertus Pictorin koulukuntaan. - Kalliola, Millamari (2021)
Tutkielma käsittelee Hattulan Pyhän Ristin kirkossa sekä Lohjan Pyhän Laurin kirkossa sijaitsevia myöhäiskeskiaikaisia kalkkimaalauksia yksisarvisen metsästysaiheesta. Tutkielman lähestymistapoina on sovellettu ikonografian ja ikonologian mukaisia periaatteita. Metsästysaihe oli tärkeä osa keskiajan kristillistä ikonografiaa ja esiintyy Suomen kirkkojen lisäksi myös esimerkiksi Ruotsissa, jossa Almungen sekä Odensalan kirkkojen vastaava aihe muistuttaa visuaalisesti huomattavasti Suomen kirkkojen aiheita. Mainittujen kirkkojen koristelusta on ollut vastuussa Albertus Pictorin koulukunta, joka on Ruotsin tunnetuimpia. Suomen kirkkojen metsästysaiheista ei aikaisemmin ole tehty tarkempaa taidehistoriallista tutkimusta, vaikka ne yhdessä Almungen ja Odensalan kirkoissa esiintyvien aiheiden kanssa muodostavat omanlaisen kuvatyyppinsä, jota ei tapaa muualla Pohjoismaissa tai Euroopassa. Tutkielman tarkoituksena on ollut hahmottaa Hattulan ja Lohjan kuvatyyppi sekä niiden merkitys ja yhteydet Albertus Pictorin koulukuntaan. On melko varmaa, että metsästysaiheen kuvatyyppi on tullut Suomen puolelle Ruotsista, ja aiheiden takana ovat luultavasti samat mallikuvat sekä mahdollisesti myös kirjalliset lähteet. Aiheissa on myös eroja, jotka saattavat johtua siitä, että jokaisen kirkon kohdalla on haluttu painottaa eri asioita sovittaen näin aiheet osaksi kunkin kirkon teologista kuvaohjelmaa. Hattulan ja Lohjan kirkoissa yksisarvisen metsästysaiheita on selvästi käytetty Kristuksen uhrikuoleman sekä pelastuksen allegoriana. Lohjalla aiheeseen saattaa liittyä osaksi myös kansanomaisempi luonne. Neitsyt Marian rooli näkyy aiheessa pelastukseen vaikuttaneena tekijänä, mutta myös hänen merkityksensä lunastuksen välittäjä tuntuu nousevan esiin. Tältä osin aiheet osaltaan vastaavat kirkkojen teologista ohjelmaa.