Kognitiivisen prosessoinnin sujuvuuden vaikutus uupumukseen ja ylikuormitukseen Facebookissa - Luodes, Piia (2021)
Sosiaalisten verkostopalveluiden käyttöön on yhdistetty myönteisiä vaikutuksia käyttäjille, mutta myös kielteiset käyttäjäkokemukset voivat olla käytön aikana läsnä. Uupumuksesta ja ylikuormituksesta on tullut sosiaalisten verkostopalveluiden kontekstissa yleisiä ilmiötä, jotka vaikuttavat heikentävästi käyttäjien hyvinvointiin sekä palveluiden liiketoimintaan. Tutkimuskirjallisuudessa on kartoitettu uupumusta edeltäviä tekijöitä kuten tietoon, viestintään ja järjestelmän piirteisiin liittyvää ylikuormitusta. Se, miten käyttäjät arvioivat uupumusta ja ylikuormitusta aiheuttavia tilanteita, oli kuitenkin vielä tuntematonta aluetta. Tutkielman tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, miten käyttäjät arvioivat uupumusta ja ylikuormitusta aiheuttavia tilanteita sosiaalisten verkostopalveluiden kontekstissa. Viitekehykseksi valittiin prosessoinnin sujuvuus, koska se on yksi tärkeimmistä metakognitiivisista vihjeistä, joita ihmiset käyttävät tilanteiden arvioinnissa. Tutkimus toteutettiin verkon välityksellä Zoom-palvelussa ja kohdennettiin sosiaalisista verkostopalveluista Facebookiin. Kvasikokeellisessa osuudessa osallistujat tekivät Facebookissa kuusi tehtävää, joiden nopeutta ja tarkkuutta mitattiin prosessoinnin sujuvuuden vastineina. Kyselyssä sujuvuutta mitattiin subjektiivisella mittarilla. Tutkimukseen osallistui 28 henkilöä. Tutkimuksessa sujuvuuden objektiivinen mittari oli herkkä kontrolloimattomille tekijöille, joten korrelaatioita ei löydetty tilastollisessa analyysissa. Tuloksissa prosessoinnin sujuvuuden subjektiivisen mittarin sekä yleisen ylikuormituksen ja järjestelmäylikuormituksen väliltä löydettiin kuitenkin käänteinen yhteys. Sujuvuuden subjektiivinen mittari ei korreloinut uupumuksen kanssa, mutta yhteys uupumukseen saattaa olla välillinen, jolloin sujuvuus on ylikuormituksen kautta yhteydessä uupumukseen. Tutkimuksen käytännön kontribuutio on, että prosessoinnin sujuvuuden kaltaiset kognitiiviset ilmiöt ovat yhteydessä uupumusta ja ylikuormitusta aiheuttavien tilanteiden arviointiin. Tällöin uupumuksen ja ylikuormituksen ehkäisemisessä ja sen vaikutusten pienentämisessä on mahdollisesti kiinnitettävä huomiota prosessoinnin sujuvuuteen osana käyttäjäkokemusta. Tulevaisuuden jatkotutkimuskohteita ovat prosessoinnin sujuvuuden ja ylikuormituksen välisen kausaliteetin tarkempi tutkimus sekä tulosten vahvistaminen muiden sosiaalisten verkostopalveluiden kuin Facebookin kontekstissa.