Kela-siirron risut ja ruusut - Heino, Maritza (2021)
Kandidaatin tutkielman tarkoitus on kirjallisuuskatsauksen avulla vastata kysymykseen ” Miten asiakaslähtöisyys toteutuu perustoimeentulotuki asiakkaalla Kela-siirron jälkeisessä ajassa?”. Perustoimeentulotuen hakemusten käsittely, tuen myöntäminen sekä maksaminen siirtyivät kunnilta Kelalle 1.1.2017. Kela-siirto on merkittävä sosiaaliturvauudistus tällä vuosituhannella. Asiakaslähtöisyyden näkökulmasta ei löydy vielä tutkimuksia, jonka vuoksi aihe on erityisen tärkeä tulevaisuudessa koko Suomen sosiaaliturvauudistustakin ajatellen. Perustoimeentulotukea vuonna 2020 sai 288 329 kotitaloutta, joihin kuului 417 071 henkilöä eli 7,5 % koko Suomen väestöstä. Kela-siirto koskettaa ja vaikuttaa monen kansalaisen elämään.