Miten työttömyydestä aiheutuva köyhyys heikentää sosiaalista osallisuutta? - Kojo-Keinonen, Tuija (2021)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten köyhyys ja erityisesti työttömyyden aiheuttama köyhyys heikentää sosiaalista osallisuutta. Tutkielmassa tutkitaan sitä tilannetta, kun ihminen joutuu oman taloudellisen tilanteensa aiheuttaman köyhyyden vuoksi ikään kuin sivustaseuraajaksi. Teoreettisena viitekehyksenä tutkielmassa on köyhyys, osallisuus sekä sosiaalista osallisuutta käsittelevä kirjallisuus. Tutkimusaineisto koostuu aiemmista tutkimuksista osallisuudesta, työttömyydestä, lapsiperheen köyhyydestä ja perhetaustan yhteydestä aikuisiän köyhyyteen sekä näihin liittyvää lähdekirjallisuutta. Tutkimuksen tulosten mukaan työttömyys on merkittävä köyhyyttä aiheuttava tekijä. Tulosten mukaan työttömyyden aiheuttama köyhyys ei kuitenkaan automaattisesti aiheuta sosiaalisen osallisuuden heikentymistä. Ratkaisevassa merkityksessä ovat läheiset ihmissuhteet ja mahdollisuus kokea itsensä arvostetuksi. Kuitenkin taloudellisesta köyhyydestä ja työttömyydestä johtuva sosiaalisen osallisuuden kokemuksen heikentyminen tuottaa osattomuutta työelämästä, harrastuksista ja muista aktiviteeteista sekä tyydyttävistä ihmissuhteista. Työttömyyden sinällään ei automaattisesti todettu aiheuttavan sosiaalisen osallisuuden heikentymistä. Tässä ratkaisevassa roolissa on läheiset ihmissuhteet, arvostuksen tunne sekä omanarvontunteen säilyttäminen vaikeassa elämäntilanteessa. Olennaista on siis se, että miten työtön pystyy korvaamaan työhön liittyvää sosiaalista kanssakäymistä muilla sosiaalisilla suhteilla. Tutkimuksen yhteydessä heräsi kysymys siitä, onko yhteiskunnassa käytettävissä olevat työttömyyden palvelujärjestelmien toimenpiteet liian lyhytaikaisia ja itsessään osallisuutta heikentäviä. Tutkimuksessa selvisi, että työttömyyspalvelujen työntekijältä vaaditaan enemmän taitoa toimia palvelujärjestelmän sisällä kuin paneutua työttömän vaikean tilanteen hoitamiseen. Palvelujärjestelmän koettiin aiheuttavan itse asiassa osallisuuden heikentymistä byrokratiansa vuoksi näin kääntyen tavoitteita vastaan.