Lapset haastavissa kasvuolosuhteissa : lapset lastensuojelun asiakasperheissä - Purho, Teija (2021)
Vuosina 2019 ja 2020 Suomessa oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemien tilastoraporttien mukaan kiireellisesti sijoitettuja, huostassa olevia tai muuten sijoitettuja lapsia enemmän, kuin koskaan aiemmin. Tämän kirjallisuuskatsauksen teoreettisessa osuudessa käsitellään suomalaisen tutkimuksen valossa niitä syitä, jotka ovat johtaneet lastensuojeluilmoituksen tekemiseen, lastensuojelun asiakkuuden alkamiseen, kiireelliseen sijoitukseen tai huostaanottoon. Lastensuojelullisten toimenpiteiden käynnistämisen perusteina ovat monenlaiset haasteet lapsiperheissä, kuten väkivaltaisuus, päihderiippuvuus, mielenterveyden ongelmat, ristiriidat perhesuhteissa, ongelmat vanhemmuustaidoissa sekä lapsen tarpeiden huomioimisessa. Keskeisimmiksi haasteiksi nousevat väkivalta ja kaltoinkohtelu, päihderiippuvuus, mielenterveyden haasteet sekä taloudelliset ongelmat lapsiperheissä, mutta myös perheiden moniongelmaisuus. Edellä mainittuja teemoja käsitellään tarkemmin kirjallisuuskatsauksen tutkimuksellisessa osuudessa pääosin suomalaisen ja pohjoismaisen tutkimuksen näkökulmasta. Toisin sanoen etsitään vastauksia kysymyksiin, millaisia ovat ne lapsen normaalia kehitystä ja terveyttä vakavasti vaarantavat tekijät, jotka johtavat lastensuojelullisiin toimenpiteisiin ja kuinka haasteelliset kasvuolosuhteet vaikuttavat kasvavan lapsen kehitykseen ja tulevat näkyviksi lapsen arjessa ja elämässä? Tuloksissa ilmenee vahvasti haasteiden ylisukupolvisuus ja vaikeiden olosuhteiden vaikutus lasten kehitykseen, mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Haastavat kasvuolosuhteet uhkaavat lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttä ja toimintakykyä. Haasteellisista kasvuolosuhteista huolimatta lapsi voi kuitenkin selviytyä myöhemmässä elämässään myös hyvin. Lapsen hyvinvointia voivat tukea monet suojaavat tekijät, kuten muut perheenjäsenet, sukulaiset tai läheiset, ystävyyssuhteet, myönteiset elinolot ja ympäristö. Myös oikea-aikainen tuki ja lapsen omat vahvuudet luovat lapselle mahdollisuuksia selviytyä haastavista olosuhteista huolimatta. Tärkeässä asemassa ovat myös ammattilais- ja viranomaisverkostot, joihin olisikin tulevaisuudessa myös yhteiskunnan näkökulmasta resursoitava enemmän määrärahoja. Ammattilaisten on myös tärkeää ymmärtää lasten haasteellisten kasvuolosuhteiden merkitys lapsen kasvulle, kehitykselle ja tulevaisuudelle. Merkityksellistä on ongelmien ylisukupolvisuuden katkaiseminen ja varhainen tuki, jonka tulisi olla matalalla kynnyksellä lasten ja perheiden saatavilla. Asiasanat: lastensuojelun asiakasperheet, haastavat kasvuolosuhteet, päihderiippuvuus-, väkivalta ja mielenterveyden ongelmat lastensuojelun asiakasperheissä.