Isovektori-spinmultipolivoimakkuudet ytimessä 90Zr - Kauppinen, Elina (2021)
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin isovektorispinmultipolivirityksiä zirkonium-90 ytimessä. Tutkielmassa tutkittiin SIM, L=1 ja L=2 viritystilojen voimakkuuksia energian funktiona. Viritystilojen voimakkuudet laskettiin käyttämällä RPA- ja QRPA-menetelmiä. RPA-menetelmällä saatuja tuloksia verrattiin aikaisemmin tehdyn tutkimuksen vastaaviin tuloksiin. Tässä työssä lasketut voimakkuusfunktiot olivat lähes vastaavat aikaisemman tutkimuksen tulosten kanssa, mutta kaikkien tilojen keskimääräiset energiat olivat hieman pienemmät kuin aikaisemmassa tutkimuksessa oli saatu. Tämä aiheutui suureksi osin siitä, että tässä tutkimuksessa saatiin viritystiloille voimakkuutta myös alle 10 MeV:n energioilla, joita ei juurikaan havaittu aikaisemmassa tutkimuksessa. Tutkielmassa verrattiin myös RPA- ja QRPA-menetelmillä saatuja alimpia energiatiloja kokeellisesti määritettyihin energiatiloihin. Huomattiin, että negatiivisen pariteetin tiloille lasketut energiat poikkesivat kokeellisista energioista huomattavasti enemmän kuin positiivisen pariteetin tiloille lasketuissa. QRPA-menetelmällä lasketut alimmat viritystilojen energiat olivat huomattavasti lähempänä kokeellisesti määritettyjä energiatiloja kuin RPA-menetelmällä lasketut energiat.