Hydroksyyliradikaalien muodostuminen järviveteen biogeenisessä Fentonin reaktiossa - Kotiranta, Titta (2021)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa etsitään kokeellisesti vastausta siihen, osallistuvatko makean veden heterotrofiset bakteerit vesiympäristössä tapahtuvaan, voimakkaasti hapettavia hydroksyyliradikaaleja (•OH) muodostavaan, Fentonin reaktioon. Tarkastellun mekanismin oletettiin aktivoituvan bakteerien oksidoreduktaasientsyymien välityksellä, jotka katalysoivat välillisesti vetyperoksidin (H2O2) muodostumista. Ferrorauta (Fe2+) toimi vedessä reaktion katalyyttina, minkä vuoksi rautapitoisissa humusvesissä reaktion odotettiin tapahtuvan nopeammin. Mekanismia testattiin kahdessa erilaisessa järvivedessä, joista toinen oli humuksinen (korkea DOC) ja rautapitoinen Nimetön ja toinen kirkasvetisempi (matala DOC) ja vähärautainen Vesijärvi. Tutkimuksen pääpainona oli mitata korkean erotuskyvyn nestekromatografialla (HPLC) järvivesinäytteissä syntyviä hydroksyyliradikaaleja käyttämällä kumariinia (2H 1 bentsopyran-2-oni) koetinmolekyylinä. Hydroksyyliradikaaleja muodostui molemmissa järvivesissä, mutta tulokset viittasivat abioottiseen muodostumisprosessiin biogeenisen Fentonin reaktion sijaan. •OH:n mitatuissa konsentraatioissa oli kuitenkin merkittäviä eroja järvien välillä, joiden pääteltiin johtuvan (1) järvien erilaisista DOC-pitoisuuksista (2) rautapitoisuudesta, (3) raudan kyvystä kompleksoitua humusmolekyyleihin ja mahdollisesti (4) järvien erilaisista mikrobiyhteisöistä, jotka reagoivat hydroksyyliradikaaleihin eri tavoin.