Puettavat teknologiat liikunnassa ja urheilussa - Räikkönen, Leevi (2021)
Tämä kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsauksena toteutettu selvitys puettavien teknologien käytöstä liikunnassa ja urheilussa. Katsauksessa tarkastellaan puettavissa teknologioissa käytettyjä sensoreita, sekä puettavien teknologioiden käyttöä sekä kuluttajien että ammattiurheilijoiden näkökulmasta. Puettavat teknologiat ovat kasvava markkina, ja ne voivat olla esimerkiksi kelloja, sormuksia tai jopa vaatteita. Puettavat teknologiat sisältävät sensoreita, ja niitä käytetään monipuolisesti erilaisten asioiden, esimerkiksi kuljetun matkan, nopeuden, sydämensykkeen ja unen mittaamiseen. Kuluttajat aloittavat puettavien teknologioiden käytön esimerkiksi terveyssyistä. Syistä riippumatta oman toiminnan mittaaminen on kasvava trendi kuluttajien keskuudessa ja parhaassa tapauksessa puettavan teknologian käyttö ohjaa käyttäjänsä elämäntapoja terveellisempään suuntaan. Haasteena on kuitenkin puettavan teknologian jatkuva käyttö, sillä noin kolmasosa aktiivisuudenseurantalaitteiden käyttäjistä lopettaa käytön puolessa vuodessa. Puettavien teknologioiden jatkuvalla käytöllä on todettu olevan konkreettisia terveyshyötyjä. Puettavien teknologioiden käyttö urheilussa keskittyy enimmäkseen loukkaantumisten ehkäisyyn ja tulosten parantamiseen. Käytössä olevat teknologiat ovat samankaltaisia kuin kuluttajilla, mutta dataa kerätään monipuolisemmin. Puettavien teknologioiden käytöstä urheilussa on todettu saavan hyötyjä, mutta käytön epäjohdonmukaisuuden vuoksi hyödyt voivat olla epäselviä. Myös urheilusarjojen ja -liittojen säännöt puettavia teknologioita koskien voivat aiheuttaa haasteita. Kirjallisuuskatsauksen perusteella huomataan, että puettavan teknologian käytölle on monia eri syitä sekä liikunnassa että urheilussa, ja käytöstä saadaan myös hyötyjä. Puettavien teknologioiden käytöstä saatavia konkreettisia hyötyjä tulee tutkia jatkossa enemmän ja teknologioiden koko ajan kehittyessä aiheesta löytyy varmasti muitakin jatkotutkimusaiheita.