Johtajien kokemuksia tunnetoimijuudesta johtamisessa organisaatiomuutoksen aikana - Korhonen, Hanna (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli ymmärtää johtajien kokemuksia tunnetoimijuudesta tarkastelemalla tunnetoimijuutta sen kahden ulottuvuuden, tunnetaitojen ja tunteisiin vaikuttamisen, näkökulmista. Näin ollen tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita siitä, millaisia tunteita johtajat havaitsevat työssään ja kuinka he niitä huomioivat johtamisessaan. Lisäksi pyrkimyksenä oli syventää ymmärrystä tun-neilmastosta sekä sitä tukevista käytänteistä, jotka koettiin organisaatiomuu-toskontekstissa merkittäviksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja se oli osa Jyväskylän yliopiston TUNTO-hanketta. Tutkimuksen aineistona toimi rakennushanke- ja kiinteistöjen ylläpitopalveluihin keskittyneen organisaation kuuden keskijohtajan teemahaastattelut. Aineisto analysoitiin temaattisen analyysin keinoin. Tutkimustulosten mukaan johtajat hyödynsivät tunnetoimijuutta johtami-sessaan paljon: johtajat tunnistivat monipuolisesti organisaatiossa ilmenneitä tunteita ja huomioivat niitä johtamisessaan monin eri keinoin. Vaikka johtajien havainnoimat tunteet olivat pääosin kielteisiä, johtajien kokemukset tunneilmastosta kääntyivät kuitenkin myönteisiksi. Johtajien kokemuspuhe tunnetoimijuudesta sekä tunneilmastosta kohdistui yksittäisten henkilöiden lisäksi kohdeorganisaation toimipisteisiin ja tiimeihin sekä koko organisaation työyhteisöön. Tutkimuksen tulokset olivat samansuuntaisia aiemman tutkimuksen kanssa. Tunnetoimijuuden koettiin vahvistavan myönteistä tunneilmastoa, minkä tukemiseksi työelämään tarvittaisiin lisää tietoisuutta tunnetoimijuutta edistävistä käytännöistä.