Iteratiiviset rekonstruktiomenetelmät röntgentomografiassa - Lyytinen, Tommi (2021)
Iteratiiviset rekonstruktiomenetelmät ovat nousseet varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi analyyttisen rekonstruktion rinnalle röntgentomografiassa, jossa suodatettu takaisinprojektio (FBP) on ollut laajasti käytetyin rekonstruktiomenetelmä viime vuosikymmenten aikana sen laskennallisen nopeutensa ansiosta. Tietokoneiden laskentatehon kasvaminen ja iteratiivisten menetelmien kehittyminen ovat konkretisoineet niiden käyttömahdollisuudet eri röntgentomografian sovelluskohteissa. Erityisesti statistiset ja mallipohjaiset menetelmät ovat osoittaneet kykyä kuvata rekonstruktioprosessia FBP-menetelmää tarkemmin, mikä on tehnyt mahdolliseksi laadukkaampien kuvien muodostamisen vähäisemmillä artefakteilla ja säteilyannoksella.