Käyttäytymistä estävän ja aktivoivan järjestelmän yhteydet kivun odotuksen aikaiseen alfarytmiin - Immonen, Mikko; Penttinen, Emilia (2021)
Kivun tehtävä on varoittaa ja suojata, ja ennakoidessaan kipua yksilö pyrkii muuttamaan käyttäytymistään välttääkseen kivun kokemuksen. Yksi kivun kokemukseen vaikuttavista tekijöistä on yksilön temperamentti. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin kivun odotuksen aikaisen aivojen alfarytmin yhteyksiä käyttäytymistä estävään (BIS) ja käyttäytymistä aktivoivaan järjestelmään (BAS). Kahdeksantoista tutkittavan temperamenttitaipumuksia selvitettiin BIS/BAS Scales -kyselylomakkeen suomennetulla versiolla, ja heidän aivotoimintaansa mitattiin magnetoenkefalografilla (MEG). Koeasetelmassa tutkittavien oikean käden sormiin annettiin sähköisiä kipuärsykkeitä heidän ollessaan MEG-laitteessa, ja kaksi sekuntia ennen jokaista ärsykettä tutkittava kuuli äänimerkin vihjeenä tulevasta kipuärsykkeestä. Alfarytmin voimakkuutta tarkasteltiin näiden kahden sekunnin ajalta. BIS- ja BAS-muuttujien yhteyksiä kivun odotuksen aikaiseen alfarytmiin tarkasteltiin korrelaatioanalyysia hyödyntäen. BIS-pisteiden havaittiin olevan yhteydessä ohimolohkojen alfarytmiin niin, että korkeita pisteitä saaneilla alfarytmi lateralisoitui vasempaan ohimolohkoon ja matalia pisteitä saaneilla oikeaan ohimolohkoon. Havaitun yhteyden taustalla voi olla esimerkiksi kipuärsykkeen suurempi merkityksellisyys BIS-taipuvaiselle tai tarkkaavaisuuden suuntaamisen ja ympäristöön virittäytymisen erilaiset mekanismit riippuen yksilön BIS-taipumuksesta. Lisäksi havaittiin yhteyksiä alfarytmin ja yhden BAS-alaskaalan, palkintosuuntautuneisuuden, välillä. Palkintosuuntautuneisuus oli yhteydessä vasemman otsalohkon alfarytmin voimakkuuteen. Palkintosuuntautuneisuus myös korreloi suuntaa antavasti oikean otsalohkon ja vasemman ohimolohkon alfarytmin voimakkuuksien kanssa. Yhteyksien taustalla voi olla esimerkiksi lähestymiskäyttäytymisen inhibointi, tai alfa-aktiivisuuden muutokset voivat olla käyttäytymistä estävän järjestelmän välittämää. Johtopäätösten tekemisen suhteen tulee olla varovainen. Tutkimus oli luonteeltaan jokseenkin eksploratiivinen ja laatuaan ensimmäinen, jossa selvitettiin kivun odotuksen aikaisen alfarytmin yhteyksiä käyttäytymistä estävään ja käyttäytymistä aktivoivaan järjestelmään. Tulokset kaipaavat vahvistamista suuremmilla ja edustavammilla otoksilla, ja jatkotutkimuksessa tulisi perehtyä myös yhteyksien taustalla olevien ilmiöiden mekanismeihin. Kipuun liittyvien neuropsykologisten ilmiöiden parempi ymmärrys voisi parantaa etenkin kroonisen kivun kanssa elävien elämänlaatua paremmin kohdistettujen kivunhoitomenetelmien myötä.