Metanolisynteesin laskennallinen tutkimus Cu/ZnO-katalyyteillä - Salmela, Matti (2021)
Metanolisynteesi on tärkeä reaktio teollisuuskemikaalien tuottamiselle ja lisäksi potentiaalinen keino hidastaa ilmastonmuutosta. Reaktiossa käytettäviä bifunktionaalisia alumiinioksidille tuettuja Cu/ZnO-katalyyttejä on tutkittu paljon vuosien varrella, mutta yksimielisyyttä katalyytin aktiivisesta kohdasta ja reaktiomekanismista ei ole saavutettu. Viimeisimmät tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että ristiriitaiset tulokset aktiivisen kohdan luonteesta johtuvat tutkimusten välillä poikkeavista reaktio-olosuhteista. Todennäköisin aktiivinen kohta on kuparin ja sinkkioksidin rajapinta. Reaktiomekanismina toimii todennäköisesti formiaatin kautta etenevä reitti.